OHR poručuje Vladi RS
0

'Ne gubite vrijeme na lažne optužbe!'

Sarajevo-x.com
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je u novembru 2008. godine apelirao na sve vlasti u BiH da prestanu sa blokiranjem programa «pet plus dva», koje je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira odredio devet mjeseci prije toga, te ih podsjetio na obavezu da sarađuje sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Umjesto toga, u novembru 2008. godine, Vlada RS je podnijela lažne prijave protiv novinara, nevladinih organizacija, tužilaca, sudija, pripadnika policije i prvog zamjenika visokog predstavnika.

Godinu dana kasnije, Vlada RS izdaje još jedan paket lažnih i neosnovanih optužbi. Umjesto da ispune program «pet plus dva», RS je potrošila više od 10 miliona KM, što je novac njenih poreskih obveznika, na lobiste i pravnike pokušavajući da podrije OHR i da ga spriječi u obavljanju njegovog mandata, navodi se u saopštenju OHR-a.

OHR naglašava da se zakonske obaveze strana, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Konačnom arbitražnom odlukom za Brčko, neće promijeniti i RS će u konačnici morati ispuniti svoje Dejtonske obaveze na ovaj ili onaj način.