Komemoracija Rasimu Deliću
0

"Ne dopustiti izjednačavanje agresora i žrtve"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana je komemoracija i odata posljednja počast generalu Armije RBiH Rasimu Deliću, koji je u petak 16. aprila preminuo u 61. godini.

O Deliću su na komemoraciji govorili njegovi prijatelji i saborci, prisutnima se obratio i na Delićeve ratne zasluge podsjetio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u svom je govoru istakao kako se ne smije dozvoliti da se između žrtve i agresora stavlja znak jednakosti, te da je to zadatak svih koji su preživjeli agresiju.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj njegovih prijatelja, suboraca i drugih koji su se željeli oprostiti od generala Delića, koji je od 8. juna 1993. do kraja agresije bio komandant Armije RBiH. Nakon okončanja agresije, Delić je do penzionisanja 2000. godine bio komadant zajedničke komande Vojske FBiH. U Haagu je osuđen na tri godine zatvora zbog "okrutnog postupanja kao prekršaja pravila i običaja ratovanja", vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine. U vrijeme Delićeve smrti u toku je bio žalbeni postupak.

Nakon komemoracije, tabut na lafetu na vozilu u 13 sati krenut će Obalom Kulina bana, pored Vijećnice do šehidskog mezarja Kovači, gdje će Delić u 14 sati biti i sahranjen uz najviše vojne počasti.