Bivši sudija Krstan Simić
0

"Ne bih se vratio u Ustavni sud BiH ni da dobijem spor"

FENA
Krstan Simić (Foto: Arhiv)
Krstan Simić (Foto: Arhiv)
Krstan Simić, bivši sudija Ustavnog suda BiH, koji je podnio tužbu Sudu BiH zbog odluke o razrješenju, izjavio je danas da se ne bi vratio na tu funkciju ni da dobije spor, iako je to mjesto i dalje upražnjeno budući da poslanici Narodne skupšine RS-a sinoć nisu izabrali novog sudiju Ustavnog suda BiH iz RS-a.

Tokom sinoćnjeg glasanja nijedan od tri kandidata predložena od skupštinske Komisije za izbor i imenovanja Miloš Babić, Dragomir Vukoja i Biljana Simeunović nisu dobili podršku poslanika.

Neposredno pred izjašnjavanje o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a, poslanica SNSD-a Snježana Jokić kazala je da će Klub poslanika SNSD-a biti uzdržan jer je preuranjeno glasati o izboru novog sudije iz RS-a.

"Tačno je da je došlo do smjene sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a Krstana Simića, ali je Simić obavijestio Narodnu skupštinu RS-a da je u međuvremenu podnio tužbu Sudu BiH kojom traži poništavanje odluke o njegovoj smjeni", dodala je Jokić.

Krstan Simić je danas ponovio stav da je "pozadina njegovog razrješenja sasvim drugačija i da će se njome baviti i na Sudu BiH, gdje će pozvati vrlo značajne ličnosti da svjedoče o događajima o kojima ima određena saznanja".

Odbivši da sada govori ko su te ličnosti i koji su to događaji, Simić je rekao da je tužbu podnio uprkos eksplicitnom navodu, a to je, tvrdi, jedina odluka koja ima takav navod, u kojem se kaže da on nema pravo bilo kakve zaštite pred bilo kojim sudskim, upravnim ili zakonodavnim organom.

"Znači, postoji određeni strah od te zaštite. Podnio sam tužbu i našao sam vrlo tri jaka pravna osnova“, rekao je on.

Prvi, kako tvrdi, pravni osnov je da je odlukom o razrješenju povrijeđeno njegovo pravo na sudsku zaštitu koju garantira konvencija o ljudskim pravima i slobodama, drugi pravni osnov na kojem temelji svoj zahtjev je "nekvalitet zakona", jer nije propisano šta smije, a šta ne smije uraditi, znati posljedice...

Upitao je i da li je on nanio štetu Ustavnom sudu BiH ako "u Sudu i oko Suda ima određenih radnji koje vrlo duboko asociraju na krivična djela".

"Takva jedna izjava u državi, osim u BiH, koja jeste na vrhu korumpiranih država, bi trebala uzdrmati svu javnost i institucije, a događa se da onaj ko je to izjavio bude razriješen", rekao je Simić.

Treći razlog na kojem temelji odluku o tužbi zasniva se na pravu na pravično suđenje, a vjeruje da će Sud BiH po njegovoj tužbi protiv Ustavnog suda BiH "imati snage da se ozbiljno i stručno pozabavi ovim predmetom".

Ponovio je i da je odluka o njegovom razrješenju "neustavna i nezakonita", a da cilj njegove tužbe nije njegov status ni povratak u Ustavni sud BiH, jer bi se "veoma teško vratio u taj sud".