BiH
8

NDP: Bobar banka i Banka Srpske propale, vlast ih nelegalno spašava

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da vlast RS-a na sve načine, mahom nelegalne, pokušava da spasi "Bobar banku" i Banske Srpske od sigurnog propadanja.

"'Bobar banka'" je u 2013. godini, prema revizorskom mišljenju, nezakonito uvećala prihode za više od 17 miliona maraka. Najveći problem ove banke je dijeljenje kredita šakom i kapom povezanim pravnim licima iz grupacije 'Bobar'. Ovi krediti su dijeljeni mimo zakonom dozvoljenog limita, a Agencija za bankarstvo je pred tim zatvarala oči", rekao je Čavić.

"Bobar banka" je, dodao je on, prošle godine vršila dokapitalizaciju na nezakonit način: odobrila je kredite povezanim pravnim licima iz grupacije "Bobar", a onda su oni te kredite koristili da izvrše dokapitalizaciju banke koja im je dodijelila te kredite.

"I pored svih ovih vratolomija "Bobar banka" je morala polovinom ove godine prikazati gubitak od 13,8 miliona maraka. Da bi se ova banka spasila uključene su političke veze, mahom iz vrha SNSD-a i državne pare. Dok ja ovo govorim u toku je 19. emisija akcija "Bobar banke" nominalne vrijednosti 20 miliona maraka. Moćnici iz vrha SNSD-a natjerali su "Elektroprivredu" da oroči depozit u ovoj banci, tako da sada u "Bobar banci" postoji 13 miliona oročenog depozita. Na taj način se održava likvidnost ove banke da ne bi propala kao kamen", ističe Čavić.

Čavić je podsjetio i na slučaj u "Banci Srpske", kada je uprava Banke koju čine Zdravko Trivunčić, Dejan Radmanović i Boris Knežević povećala sebi limit odlučivanja sa dva na 20 miliona.

"Ovo je vrlo upitno sa obzirom na Zakon o bankama RS koji propisuje da maksimalna izloženost može biti 40 posto osnovnog kapitala banke. To znači da bi Banka Srpske za odobravanje 20 miliona KM morala imati minimalan kapital od 50 miliona KM ili 15 miliona više nego što ga ima", rekao je on.