BiH
0

NBS zagovara Narodnu Republiku BiH

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) će na vanrednoj konvenciji 15. marta u Travniku razmatrati prijedlog platforme za ustavotvorno uređenje BiH koji inicira predsjednik te stranke Nedžad Latić, saopćeno je danas iz NBS-a.

Ova stranka smatra da je moguće naći kompromisno ustavnopravno rješenje za BiH ako bi bilo omogućeno narodima da sami iskažu svoju volju i opredjeljenje u kakvoj državi žele živjeti te kakvo društvo žele stvarati, saopćeno je također.

NBS predlaže da Ustav BiH iz 1946. bude polazište aktuelnim pregovorima o ustavnopravnom uređenju države. Narodna Republika BiH je definirana članom 1. tog ustava kao 'narodna država republikanskog oblika'.

Članom 3. Ustava, Narodna Republika BiH obuhvatila je područja banjalučkog, bihaćkog, dobojskog, hercegovačkog, sarajevskog, travničkog, tuzlanskog okruga i područje grada Sarajeva.

Uz izmjene ideoloških tekovina socijalizma, kao što su pitanje privatnog, odnosno državnog vlasništva, tržišne ekonomije te pitanja ljudskih prava, u kontekstu njihovog ujednačavanja s evropskim konvenecijama i strandardima ljudskih prava, NBS smatra Ustav BiH iz 1946. prihvatljivim za sve narode BiH.

Ističući da je Dejtonski mirovni sporazum legalizirao entonacionalne podjele, NBS smatra neprihvatljivim naziv entiteta Republika Srpska za ostale narode, posebno za Bošnjake.

Samo ime Republike Srpske podsjeća na one političke snage koje su htjele cijelu državu prisvojiti za jedan narod, a druge narode protjerati, odnosno etnički očistiti.

Stoga se prijedlogom da se za polaznu osnovu za pregovore o ustavnom uređenju BiH uzme Ustav iz 1946. godine, kojim se iskazauje jednakopravnost svih naroda i građana, želi osloboditi volja naroda od svih hipoteka komunističkog režima i hipoteka rata i postratnog perioda kojima su opterećene nacionalne i stranačke elite te afirmirati antifašističke tekovine, demokratske slobode i multitetničke vrijednosti bh. društva, saopćeno je iz NBS-a.