BiH
0

NBS: Bošnjački funkcioneri ne smiju raditi za tuđe interese

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) smatra da je pitanje (ne)izbora Edhema Bičakčića za predsjdenika NO Elektroprivrede BiH pokazalo svu ostrašćenost bošnjačkih političkih elita, prvenstveno u SDA i Stranci za BiH.

Kako se navodi u saopćenju NBS-a kojeg potpisuje njen predsjednik Nedžad Latić, ako jedna funkcija može dovesti u pitanje koalicioni sporazum, pa i opstanak vlade, šta Bošnjaci mogu očekivati od te koalicije kad budu na dnevnom redu politička pitanja od sudbinske važnosti za državu, poput pregovora o refromi ustava.

Latić smatra da su i dosadašnji takvi pregovori po pravilu razultirali personalnim i stranačkim animozitetima, a nikad jedinstvenim stavom.

On dodaje da zapravo svađa zbog izbora Bičakčića, koji je ujedno i predsjednik Sabora Islamske zajednice, pokazuje kako cjelokupna bošnjačka politička i vjerska elita drži za primarni interes kontrolu nad materijanim dobrima, a ne borbu za poboljšanje političke pozicije Bošnjaka.

NBS sa indignacijom odbacuje mogućnost da bošnjački funkcioneri mogu i smiju raditi za tuđe interese i potpasti pod utjecaj antibosansklih privrednih lobija.

Stoga ova stranka insistira da se pored stručnih referenci uvaži i dokazani patriotizam kod kandidata za izbor na rukovodeća mjesta.