BiH
47

Nazire se mogućnost obnove sankaške, bob i skeleton staze na Trebeviću

FENA
Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Ramiz Kadić danas je sa saradnicima u Vijećnici upriličio prijem za čelnike Međunarodne sankaške federacije (FIL), koji će u našem gradu održati godišnji sastanak Predsjedništva i Izvršnog odbora.

Kadić se uime Grada Sarajeva i njegovih građana zahvalio na podršci koju ova federacija godinama pruža članovima Sankaškog saveza BiH da bi osposobili sankašku, bob i skeleton stazu na Trebeviću za održavanje ljetnih treninga na sankama na točkovima, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Međunarodna sankaška federacija je osigurala donaciju od 15 sanki na točkovima, 15 kaciga i 17 pari specijalnih patika, u ukupnoj vrijednosti od 143.000 KM, a prema riječima predsjednika Međunarodne sankaške federacije Josefa Fendta, ova organizacija i Međunarodni olimpijski komitet (IOC) su spremni da finansiraju obnovu staze.

Kadić je kazao da će Grad Sarajevo, zajedno sa Sankaškim savezom BiH i Olimpijskim komitetom BiH uputiti inicijativu za obnovu staze Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Obnovom staze stvorila bi se mogućnost da sankaška takmičenja na ovoj stazi opet budu uvrštena u kalendar takmičenja Svjetske sankaške federacije i Bob i skeleton svjetske federacije.

Staza na Trebeviću je jedini olimpijski objekat koji je bio korišten u 100 postotnom kapacitetu i nakon Olimpijade u Sarajevu. Sarajevo je svake godine imalo tri trke Svjetskog kupa, a nekada i više.

Bob staza je napravljena za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara, održanih u Sarajevu 1984. godine. Služila je za takmičenje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju, a bila je najzahtjevniji i najskuplji projekt Olimpijade. Važila je za najbržu, ali i jednu od najsigurnijih u svijetu. U ratu devedesetih godina je većim dijelom uništena.