BiH
63

Nazire se kraj agoniji radnika Tuzla kvarca

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Agonija radnika Tuzla kvarca uskoro bi mogla biti okončana. Sastanak između ministra industrije energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, direktora kompanije Tehnograd Company Hamze Šarića koji je ponudio da plati koncesioni dug, predstavnika radnika te uprave ovog preduzeća urodio je plodom.

Naime, nakon višesatnih pregovora dogovoreno je da Tehnograd company preuzme izmirivanje koncesionih dugova Tuzla kvarca, ali i dugova prema Poreznoj upravi FBiH, o čemu će biti govora u narednih nekoliko dana.

"Postoji mogućnost prenosa koncesionog ugovora na Tehnograd company koji bi nastavio da izmiruje obaveze Tuzla kvarca, a preuzeo bi i one nastale ranije, ali da se sve uredi potreban je određeni vremenski period. Također, našli smo i rješenje da radnici odmah počnu raditi poslije prvomajskih praznika na način da Rudnici Kreka dopuste da se izvrši određena eksploatacija kvarcnog pijeska sa njihovog kopa u periodu od mjesec dana, a radnici bi taj pijesak koristili da ispoštuju određene dobavljače", kazao je ministar Mićanović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Zamjenik direktora Tuzla kvarca Zlatan Velagić kaže da je cilj sastanka prije svega bio iznaći adekvatno rješenje, a kako bi radnici nakon 18 dana provedenih u štrajku glađu konačno krenuli svojim porodicama.

"Menadžment će zajedno sa Tehnograd Company i resornim ministarstvom, a uz asistenciju gradonačelnika Imamovića, intenzivno raditi na tome da se finalizira sve ono što smo dogovorili u narednih mjesec dana", dodao je Velagić.

Šarić ističe da će ova kompanija Rudniku Kreka dati narudžbu, odnosno garantir za eksploataciju određene količine kvarcnog pijeska.

"Mi ćemo garantovati da ćemo tri ili četiri kubika kvarcnog pijeska vratiti kroz određen period nakon što Tuzla kvarc dobije papire da može raditi eksploataciju. Drugi način je i da napravimo ugovor o saradnji sa Tuzla kvarcom, a kako bi resorno ministarstvo nama dalo koncesiju, a da mi uplatimo novac striktno sa našeg računa", pojašnjava Šarić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Gradonačelnik Imamović obećao je jednokratnu pomoć od po 250 KM za svakog radnika.

"Pružit ćemo socijalnu pomoć svakom radniku, u granicama prava i mogućnosti", dodao je Imamović.

Očekuje se da grupa radnika uskoro siđe sa silosa na kojem su proveli cijeli dan uz prijetnju da će izvršiti samoubistvo ukoliko im se ne omogući stvaranje uslova za rad.