BiH
5

Nazire li se rješenje za Mostar: Svi imaju prijedloge, ali je dogovor još uvijek daleko

Piše: E. Marić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ne bude li odluke o odgađanju lokalnih izbora, Centralna izborna komisija dužna ih je raspisati početkom maja, međutim 30 ili čak 60 dana prije raspisivanja potrebno je doći do rješenja za Mostar, kako bi se uskladile i ispoštovale sve potrebne zakonske i pravne procedure.

Kako izbori u Mostaru ne bi propali ni ove godine, prije nekoliko mjeseci su intenzivirani pregovori dvije vodeće političke partije u Mostaru, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice. I druge stranke ponudile su svoja rješenje za Mostar, ali se čini da je dogovor još uvijek daleko.

I HDZ BiH i SDA tvrde da su protiv podjele grada

"Kada je u pitanju prijedlog SDA on je samo kontinuitet zaključaka Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću grada Mostara, peticije građana, Bošnjaka prije svega, ali i ostalih, 40 nevladinih organizacija koji su potpisali tu deklaraciju i peticiju i u kojoj je jasno rečeno kakav Bošnjaci Mostar vide i za kakav se zalažu. I taj prijedlog SDA je baziran upravo na tim našim stavovima po pitanju uređenja grada Mostara, ni o kakvoj podjeli grada se ovdje ne radi, za nas Mostar i dalje ostaje jedinstven grad, samo njegovo unutrašnje uređenje trebaju dogovoriti građani grada Mostara i političke partije koje ih predstavljaju", kazao je predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Salem Marić

On dodaje da ovaj prijedlog ne znači podjelu grada kako se želi prezentirati.

"Mi i dalje po našem prijedlogu želimo jedinstven grad Mostar. Jedinstven grad Mostar se zvao i kad je bilo šest općina, mi uopće ne tražimo da su to isključivo općine. Po našem prijedlogu imamo jedinstven grad, jedinstvenu gradsku administraciju, jedan budžet, jedan statut, jedno gradsko vijeće. Znači jedno, ne znam ko priča o nekoj podjeli", dodao je Marić.

Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, kaže da je ova stranka predložila da u gradu Mostaru bude pet izbornih jedinica od kojih bi izborne jedinice bivših teritorija, bivših gradskih općina Stari grad, centralna zona i jugozapad bila jedna izborna jedinica, a ostale izborne jedinice bi bile na teritoriji ili u granicama kako su to bila bivša gradska područja sjevera, jugoistoka, zapada i juga.

Opozicija nudi rješenja

I dvije opozicione stranke, SDP i DF izašli su sa svojim prijedlogom rješenja za grad Mostar. Umjesto dosadašnjih šest izbornih područja predstavnici SDP-a i DF-a predlažu spajanje izbornih područja i centralne gradske zone u tri gradska izborna područja, centar, sjever i jug. Iz njih bi se kao i dosad biralo 18 vijećnika u Gradsko vijeće, ali bi broj mandata bio znatno drugačije raspoređen, s obzirom na broj potencijalnih birača.

"Prvo izborno područje je sjever, nastao od bivših gradskih područja 1 i 6, u njemu imamo registriranih 26.272 birača i oni biraju pet vijećnika u gradsko vijeće. Drugo izborno područje je centar. On je nastao od bivših gradskih područja 2 i 5 i centralne zone i u njemu imamo 50.498 birača koji biraju 10 vijećnika u gradsko vijeće. Treće izborno područje jug nastao je od bivših gradskih područja 3 i 4. Oni imaju 13.858 birača i biraju 3 vijećnika u gradsko vijeće", kazao je predsjednik Gradskog odbora SDP-a, Edin Zagorčić.

Ostalih 17 vijećnika biralo bi se na području grada kao jedne izborne jedinice tzv. gradske liste. Ni jedan konstitutivni narod ne bi mogao imati više od 15, a manje od 4 vijećnika. Organi vlasti bi prema prijedlogu dvije stranke ljevice bili predsjednik gradskog vijeća, gradonačelnik i dogradonačelnik.

"Predsjednik gradskog vijeća, gradonačelnik i dogradonačelnik ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda", kazao je predsjednik Gradskog odbora Mahmut Trčalo.

Još jedna opoziciona stranka predložila je svoje rješenje za Mostar. U platformi “Za naš Mostar”, Naša stranka kroz pet principa predlaže jedinstveno izborno područje.

“Mi predlažemo da ostane taj broj od 35 vijećnika koji će se birati sa jednog izbornog područja. Mi ne želimo da prekrajamo nove mape i da stvaramo neka nova područja”, istakla je predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Irma Baralija.

U pregovore uključiti i Srbe

U pregovore oko uređenja Mostara i izmjena izbornog zakona, zatražili su da se uključe i predstavnici srpskog naroda, koji najprije traže da im se Ustavom zagarantuje konstitutivnost.

“Srpski narod u Mostaru nije po Ustavu kantona konstitutivan narod. Nažalost nas nema nigdje u pregovorima. Prije izvjesnog vremena formirali smo jedan koordinacioni tim koji se sastoji od predstavnika svih udruženja sa srpskim predznakom u ovom gradu. Nadamo se da ćemo i mi ući jednim dijelom u razgovor o rješavanju statusa grada, jer mislim da je krajnje vrijeme shvatajući situaciju da su prije rata u ovom gradu Srbi bili itekako zastupljeni. Mislim da je konačno vrijeme da ovaj grad konačno počne živjeti kao prije rata kao jedinstven grad Mostar, grad multietničnosti, grad ljubavi i povezanosti kakav je uvijek i bio”, kazao je sekretar SPKD Prosvjeta Mostar Goran Kosanić.