BiH
1

Nazif Mujić u izbjegličkom centru, Njemačku mora napustiti do 9. marta

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nazif Mujić, dobitnik nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu, trenutno se sa porodicom nalazi u jednom izbjegličkom kampu u zapadnom Berlinu.

Nakon što mu je odbijen zahtjev za azil u toj zemlji, njemačke vlasti naredile su Mujiću i njegovoj porodici da napuste zemlju do 9. marta.

Televizijske ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Kine, Francuske i Španije dolaze u izbjeglički centar Gatow kako bi razgovarali sa Mujićem i čuli njegovu stranu priče. Kako pišu njemački mediji, nisu mogli vjerovati da je dobitnik "Srebrenog medvjeda" došao u Njemačku po azil.

Zajedno sa Nazifom su i njegova djeca Šemsa, Sandra, Danis i supruga Senada. Sa sobom nosi i nagradu sa Berlinalea 2013. godine koju s ponosom pokazuje, pišu njemački mediji.

Zbog strogih pravila, osiguranje ne dopušta mnogobrojnim novinarskim ekipama ulazak u izbjeglički kamp u šumi u kojem živi oko 450 osoba.

Kako smo već ranije pisali, Mujiću i njegovoj porodici je odbijen azil u Njemačkoj. Oni su se proslavili u filmu "Epizoda u životu berača željeza" sarajevskog reditelja Danisa Tanovića.

Nakon nagrade, dobio je posao u tuzlanskoj Slanoj banji, ali je vrlo brzo promijenio posao, jer mu nije odgovarao. Kasnije je radio u drugom komunalnom preduzeću, gdje je, kako sam tvrdi, povrijeđen, te ga je napustio. To ga je navelo da sreću potraži kao azilant u Njemačkoj.