BiH
75

Mujić: Želim poslati romsku djecu u škole, ona se moraju obrazovati

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Delegacija Evropske unije (EU) u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU-a u BiH, Misija OSCE-a i World Vision na današnjoj konferenciji povodom Svjetskog dana Roma još jednom su ukazali na potrebu insistiranja na jednakosti Roma pred zakonom i poštovanju njihovog kulturnog identiteta.

Na konferenciji su učestvovali i učenici koji su pohađali radionicu Worl Visiona u BiH, u Poljicama, mlada balerina romske nacionalnosti Dragana Seferović, a prikazan je i foršpan filma "Epizoda u životu berača željeza", kao i dokumentarac OSCE-a "Korak ka budućnosti".

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher Burton podsjetio je da je obilježavanje Svjetskog dana Roma počelo 1971. godine, prije usaglašavanja završnog dokumenta iz Helsinkija kojim je osnovan OSCE.

"U međuvremenu je OSCE, ali i Misija OSCE-a u BiH, bio veoma angažovan na pitanjima Roma. Mnogo toga ostaje da se uradi i što se tiče ukidanja diskriminacije i što se tiče integracije Roma u politički i društveni život, kao i donošenja odluka", pojasnio je Burton.

On je dodao da OSCE insistira na jednakosti pred zakonom, poštovanju kulturnog identiteta.

Koordinatorica za pitanja Roma u BiH pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Hedina Tahirović-Sijerčić čestitala je svom narodu Svjetski dan Roma, kada se Romi prisjećaju svoje historije, te promoviraju svoju tradiciju, kulturu, jezik i sve ono što čini romstvo u BiH.

"Ovom prilikom bih također htjela da kažem da se implementacija nacionalnih akcionih planova za obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zdravstvo i zapošljavanje provodi, ali u nekakvim obimima koji nisu na tom nivou da bi u dobroj mjeri mogli da podupru Rome u BiH", kazala je Tahirović-Sijerčić.

Šef izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen upozorio je da Romi danas i dalje žive u nezavidnoj situaciji.

"Mi se ovim pitanjem bavimo tako što ulažemo ekonomski, isto tako, to pitanje postavljamo na politički nivo, a to je pitanje kojim treba da se bavi ovo i svako društvo unutar EU-a", poručio je Sorensen.

Najbolji glumac ovogodišnjeg Berlinalea, berač željeza Nazif Mujić, govorio je o problemima sa kojima se susreće romska populacija u BiH, polazeći prije svega od stambenih i obrazovnih problema.

"Djeca se ne školuju, imam 20 djece koja već imaju po 12-13 godina koja nisu još ni krenula u školu. Cilj mi je tu djecu uputiti u školske klupe kako bi se i ona obrazovala", kazao je Mujić.

Učenica petog razreda OŠ Poljice, koja je uključena u projekat World Visiona BiH "Povratak u školu: Druga šansa za djecu iz Poljica", Belma Beganović, pripadnica je romske populacije i jedan od učenika koji su izveli performans povodom Svjetskog dana Roma. Inače, projekat World Visiona namijenjen je integraciji romske djece u zajednicu i njihovo uključivanje u školski sistem.

"Super mi je u školi, a najdraži predmet mi je Bosanski jezik zato što uvijek učimo nešto novo", pojasnila je Beganović.

Učenica Emsada Mujić, koja je također učestvovala u performansu povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, kazala je kako u njenom okruženju i dalje ima romske djece koja ne idu u školu.

U Evropi živi između 10 i 12 miliona Roma. Uprkos napretku koji je ostvaren prethodnih godina, pripadnici romske populacije i dalje su žrtve predrasuda i socijalne isključenosti.

U skladu s ispunjavanjem obaveza iz Strategije Evropa 2020, Evropska unija i države članice istakle su da neće prihvatiti ekonomsku i socijalnu marginalizaciju najveće nacionalne manjine na evropskom kontinentu.