BiH
108

Nazif Mujić: Da sam ostao u komunalnom bio bih u invalidskim kolicima

Piše: D. Brkić
Poslije šest mjeseci provedenih u izbjegličkom centru u predgrađu Berlina, preciznije od 19. novembra 2013. do 18. maja 2014. godine, Nazif Mujić i njegova porodica ponovo su nastanjeni u naselju Svatovac na području lukavačke općine.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Dobitnik Srebrnog medvjeda za ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza", BiH je napustio nečujno i iznenada. Šest mjeseci kasnije Nazif Mujić kaže: "Žalim samo što su mi djeca protekli period bila u neuslovnom smještaju. Živjeli smo u jednoj sobici sa zajedničkim kupatilom. U centru je bilo ljudi iz svih krajeva svijeta. Od naših nisam nikog vidio“, kaže Nazif Mujić za Klix.ba.

Kada je odlazio njegove komšije u Svatovcu su takav potez smatrali kao izdaju. Kada se vratio dočekan je s osmjesima i ponovo je sa svima u dobrim odnosima.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Napustio sam posao, odnosno morao sam ga napustiti zbog problema s kičmom. Ljekari su mi rekli da ništa teže od 10 kilograma ne smijem dići. Radio sam težak fizički posao, visio na kamionu osam sati, nosio teške kante... Ipak, najteže su mi padala provokacije pojedinaca koji bi, kada bi me vidjeli na kamionu komunalnog preduzeća, dobacivali: 'Eno onoga mede sakuplja smeće'. Najlakše je sada osuditi Nazifa i reći da biram poslove. Niko ne zna kako je meni bilo i sa kakvim sam se bolovima nosio“.

Kaže kako su mu ljekari u BiH, ali i u Njemačkoj savjetovali operaciju kičme. Još se nije odlučio, jer, kako kaže, postoji mogućnost da ostatak života provede u invalidskim kolicima.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

U Svatovac se, kako kaže, vratio na bageru. Naime, iz Njemačke se vratio u vrijeme nezapamćenih kiša i poplava.

"Voda je i meni nanijela štete. Odnijela mi je laminat, ali sam dobro prošao kada vidim kakva je katastrofa zadesila druge ljude. U Njemačkoj sam dobijao socijalnu pomoć u iznosu 1.200 eura za mjesec. Nešto sam uštedio i potrošio u sanaciju štete", govori on.

Njegova supruga Senada kaže kako postoji mogućnost da opet krenu ka Njemačkoj u potrazi za boljim životom.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Želimo svojoj djeci obezbjediti hranu, školovanje, dostojanstven smještaj... Roditelji, koji su nezaposleni a imaju troje djece, najbolje znaju koliko je novca potrebno za preživljavanje“, govori Senada.

Najmlađi član porodice Mujić, jednoipogodišnji Danis, u Njemačkoj je prohodao. Već se počeo uključivati u igru sa sestrama Šemsom i Sandrom.

"Meni je najvažnije da su mi djeca zdrava. Rukovodstvo škole u Poljicu imalo je razumijevanje za moju Šemsu kojoj je nakon povratka omogućeno da završi prvi razred. Sandra će od jeseni zajedno sa njom u školu. Do tada ćemo Senada i ja odlučiti šta ćemo dalje", govori Nazif.

Zbog zdravstvenih problema, kako kaže, nije u mogućnosti da sakuplja staro željezo. Od pustih obećanja, govori on, nema života.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Šta su nam sve obećali nakon dobijanja nagrade u Berlinu. Kada bih pisao ne bih se svih obećanja mogao sjetio. Prošla je godina i pol od tada, a ja sam s porodicom faktički na istom. U Berlinu smo imali slobodu kretanja, ali život u izbjegličkom centru je veoma težak. Očekujem da meni i mojoj porodici pomognu oni koji su obećali pomoć, koji su nas zvali na prijeme, a koji su nas danas zaboravili“.

Kaže da dobro zna gdje je pogriješio u prvom pokušaju dobijanja dozvole za boravak u Njemačkoj. Ukoliko ga put ponovo nanese ka Berlinu tvrdi da će na druge načine pokušati doći do svog cilja. U Berlinu mu je, kako kaže, nuđeno i da proda Srebrnog medvjeda.

"Evo Senade, ona je živi svjedok. Jedan čovjek mi je nudio 40.000 eura, ali sam odbio takvu ponudu. Moram reći kako sam za godinu i pol od dobijanja nagrade prešao put od vrha do dna. U Berlinu sam bio na najnižoj stepenici ljudskog dostojanstva, ostavljen i zaboravljen. Ne znam šta će donijeti novo jutro, ali znam da svojoj djeci moram obezbjediti bolji život".

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Kaže kako se sa Danisom Tanovićem nije čuo od augusta 2013. godine. Ne demantuje izjavu koju je dao u Berlinu, a u kojoj tvrdi da ga je slavni reditelj u jednu ruku prevario.

"Ovih dana bih se trebao čuti sa članovima njegovog tima. Moramo se dogovoriti u vezi autorskih prava. Ukoliko za film budu dobijali bilo kakav novac tražit ću da i meni uplaćuju onoliko novca koliko se dogovorimo".

Iza Nazifa Mujića i njegove porodice je još jedna epizoda. Djeca su godinu dana starija, obaveze su mnogo veće, a Nazif i Senada su nezaposleni. Vrijeme neumitno teče, a sjećanje na junaka 63. Berlinalea nesumnjivo blijedi.