Vječno će ostati u sjećanju
0

Navršile su se četiri godine od prerane smrti Denisa Mrnjavca

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Navršile su se četiri godine od prerane smrti sarajevskog srednjoškolca Denisa Mrnjavca, kojeg su na brutalan način u tramvaju ubili njegovi vršnjaci 5. februara 2008. godine.

Denis je bio uzoran učenik Katoličkog školskog centra "Sveti Josip" u Sarajevu, miroljubiv dječak, dobar prijatelj i voljeni sin jedinac. Smrt Denisa Mrnjavca je puno više, od preranog odlaska jednog dječaka, ovaj događaj je opomena da su društvo u kojem živimo, obrazovni sistem i odgoj, negdje strašno pogriješili. Jer, Denisa su zboli njegovi vršnjaci, maloljetni delikventi, u tramvaju prepunom ljudi, pred očima njegovih sugrađana koji su mirno posmatrali ubistvo nedužnog dječaka.

"Uzeli su mi ga kad je tek spoznao da živi", bile su riječi njegove majke Ane Mrnjavac, koje je izgovorila nad Denisovim grobom u Lepenici pored Kiseljaka, prilikom obilježavanja pola godine od njegove prerane smrti.

Ubistvo tada 17-godišnjeg Denisa nije ostalo nekažnjeno. Nermin Sikirić je za to osuđen na 10 godina zatvora, a za pomaganje u ubistvu su osuđeni Ademir Lelović i Berin Talić na 15, odnosno 10 godina zatvora.

Kao i svake godine do sada Katolički školski centar, porodica i prijatelji obilježit će godišnjicu smrti komemorativnim skupom i misom, a sutra u 12 sati će biti položeno cvijeće i upaljene svijeće na mjestu ubistva na tramvajskoj stanici preko puta Tehničke škole u Sarajevu.