BiH
16

Navršila se 21 godina od zločina: Hrvati iz Trusine još čekaju pravdu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U selu Trusina danas će biti obilježena 21. godišnjica od ubistva 22 Hrvata. Tužilaštvo BiH je za zločin u Trusini optužilo Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Na današnji dan 1993. godine u napadu pripadnika Armije BiH na selo Trusina, u kućama i na ulicama ubijeno je 19 civila, a četvero ranjeno, od kojih dvoje djece. Ubijena su i tri vojnika HVO-a.

Na početak suđenja se čekalo gotovo 17 godina, a Tužilaštvo BiH je prošle godine u martu okončalo dokazni postupak na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ARBiH) koji su optuženi za ratni zločin počinjen 16. aprila 1993 u ovom selu nedaleko od Konjica.

Vijeće Suda BiH je u martu ove godine postupak protiv Zulfikara Ališpage razdvojilo u odnosu na Mensura Memića, Senada Hakalovića, Dževada Salčina i Nihada Bojadžića. Odluka je uslijedila nakon što je Sud BiH zaprimio dopis iz Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, u kojem se navodi da je Ališpago imao tešku operaciju, te da je nepredvidivo kada bi se mogao ponovo pojaviti u sudnici.

Prema optužnici, Ališpago je kao komandant odreda "Zulfikar" pri ARBiH, znao za napad koji su njemu podređeni pripadnici izveli na Trusinu, a nije poduzeo potrebne mjere da kazni počinitelje zločina.