BiH
0

Navršava se 15. godišnjica od razaranja Vijećnice

FENA
Prošlo je 15 godina od kada je u noći sa 25. na 26. august 1992. godine za samo nekoliko sati u stravičnom plamenu potpuno uništen simbol grada Sarajeva Vijećnica - Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

U samo jednoj noći vatra je progutala skoro cjelokupno nacionalno blago BiH, koje je Biblioteka skupljala, stručno obrađivala, čuvala i davala na korištenje blizu pola stoljeća.

"Oko 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema, te znanje i hiljadugodišnja historija su u nekoliko sati uništeni, odnosno protjerani iz svoje kuće", navodi se u saopćenju NUB-a u povodu 15. godišnjice od razaranja Vijećnice.

Napominje se kako je Vijećnica za svakog Bosanca i Hercegovca predstavljala simbol duhovnosti i dokaz višegodišnje isprepletenosti tradicija i kultura sa ovih prostora.

Početak agresije na BiH, NUBBiH je dočekala u Vijećnici sa fondom od oko tri miliona publikacija, unutar kojeg i vrijednu zbirku sa više od 6.000 rijetkih, starih knjiga i rukopisa.

Sluteći mogući razvoj događaja, zaposlenici Biblioteke su od aprila do augusta 1992. godine "evakuirali“ dio fondova na razne lokacije u gradu - atomska skloništa na Breci, podrumske prostorije Lutrije BiH i Pravnog fakulteta, te u Bosanski kulturni centar.

Također, već prije su postojala skladišta rezervnog fonda periodike i manje frekventnog fonda u hangarima Sutjeska filma i u Domu na Vracama.

Sve što je dislocirano, osim ova dva rezervna fonda, je i spašeno.

U periodu od 1992.– 1995. Biblioteka je uslijed ratnih dejstava ostala i bez četvero svojih kolega Aide Buturović, Mirka Azinovića, Slavke Ante Kovačića, te Adele Leote.

Danas Biblioteka egzistira u zgradi bivše kasarne "Maršal Tito“ u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Već devet godina, navodi se u saopćenju, njeni uposlenici u neadekvatnim i "privremenim“ prostorijama, jedva dovoljnim za smještaj spašenog fonda, uspješno obavljaju sve poslove koje jednoj nacionalnoj biblioteci državni zakon i propisuje.

Fond Biblioteke iz dana u dan se nadograđuje, obnavlja, oštećene stare i rijetke knjige restauriraju. Svake godine povećava se broj korisnika, posjeta stranih delegacija, naučnih radnika i studenata, slijedeći trend i uvodeći nove medije komunikacije, a sve to u okvirima financijskih mogućnosti i unatoč nebrizi društva za instituciju kulture od značaja za državu BiH.

U NUB-u navode kako će obnova Vijećnice trajati još neko vrijeme, a izgledi da se NUBBiH u punom kapacitetu vrati u ovo zdanje sve su manji. Trenutno ne postoje ni naznake da će za Biblioteku biti izgrađena nova namjenska zgrada, po evropskim standardima.

2Ipak, 15. godišnjicu nakon inferna, NUB BiH kao nezaobilazna karika u sferi kulture, obrazovanja i nauke, obilježava dostojanstveno, s pijetetom i sjećanjem", saopćeno je iz NUB-a.