BiH
0

Navodni CIA-in avion u Dubrovnik sletio prošlog aprila

FENA
Direktor Aerodroma Dubrovnik Tonči Peović potvrdio je da je na taj aerodrom 23. travnja 2005. sletio, a dva dana kasnije iz nje poletio avion Boeing 737 istog registracijskog broja koji međunarodna organizacija Amnesty International (AI) navodi kao avion kojim je američka obavještajna služba CIA prevozila osumnjičene za terorizam.

"Naš aerodrom u evidenciji ima podatak da je avion registracijskog broja N4476S sletio u Dubrovnik 23. aprila 2005. iz Kartuma u Sudanu, a 25. aprila 2005. poletio za Sjedinjene Američke Države, no za drugi avion N313P koji navodi AI nemamo podataka da je bio na aerodromu", izjavio je Hini Peović.

Dodao je da, osim informacija o slijetanju i polijetanju aviona N4476S, nemaju nikakvih informacija da su se bilo kakvi posebni putnici prevozili, izvozili i dovozili preko aerodroma.

AI je u izvještaju objavljenom u srijedu na svojim web stranicama objavio da se avion, kojim je CIA od 2002. do 2005. prevozila osobe osumnjičene za terorizam, u dva navrata koristio i aerodromom u Dubrovniku. Avion je, tvrde u AI-u, letio pod dva broja u tom razdoblju: N313P i N4476S.

Peović je rekao da je aerodrom bio u međunarodnom letu, odnosno tranzitu te da na aerodromu ne znaju što je i koga prevozio. Kazao je da mu je teško pretpostaviti da je netko mogao biti u avionu dva dana, a da ga nitko nije posjećivao.

"Mi nemamo u evidenciji da je bilo kakvih putnika bilo. Iz njega je posada izašla i ušla s američkim pasošima bez ikakvih posebnih procedura", rekao je Peović. Dodao je da tom avionu nisu davali nikakvu posebnu uslugu, osim redovne usluge prihvata i otpreme.

"Za nas je to bio normalan let kao i svaki drugi i prema Aerodromu i Upravi nikad niko nije izašao sa nekim posebnim zahtjevima, čak niti čuvanje Aviona", rekao je Peović.

Glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marina Halužan izjavila je da je to ministarstvo nadležno jedino za izdavanje odobrenja civilnim avionima koji slijeću u Hrvatsku. Pojasnila je da pritom uzima u obzir dokumentaciju koja je izrazito tehničkog karaktera, odnosno podrazumijeva da ti avioni imaju potrebna odobrenja.

Ukoliko postoji tvrdnja da su određeni avioni prelijetali i slijetali u Hrvatsku i da su ih koristile neke strane tajne službe, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka ne može dati odgovore, kazala je Halužan, upućujući na MUP.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kazao je da je i po podacima granične policije na dubrovački aerodrom jednom sletio zrakoplov s registracijskim brojem koji navodi AI, no će više podataka imati danas.