BiH
286

Navijači Čelika pozivaju Zeničane da glasaju za spašavanje Čelika

Piše: E. M.
Šetnja za Čelik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šetnja za Čelik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Neformalna grupa građana "Za Čelik" okupljena oko ideje spašavanja zeničkog premijerligaša ovih dana u javnost je izašla sa pozivom građanima da "budu čaršija i glasaju za Čelik".

U saopćenju koje su objavili svojim sugrađanima su poručili kako je politička predizborna kampanja u Zenici u punom jeku te da se niko ne usteže od najjeftinijih poteza za glasove. Istakli su da se na plakatima nalaze ista lica koja obećavaju promjene koje će, ovaj put, doći.

"Pitanje reforme i oporavka Čelika je postalo politički aktuelno pitanje – nekima kao platforma da na osnovu spominjanja nama svetog imena uberu koji poen, a drugima da shvate da se neke stvari zaista moraju mijenjati jer su građani ovog grada tako tražili. U čitavom tom procesu, javnost smo izvještavali o našim aktivnostima transparentno i uvijek smo vodili dijalog sa glavnim akterima koji mogu riješiti taj problem. Nažalost, to se nije desilo. Već neko vrijeme to glasno govorimo, a ponovit ćemo i sada: 'Najveći neprijatelj NK Čelik Zenica koji blokira usvajanje novog statuta po principu ‘1 član – 1 glas’ i reprogramiranje poreskog duga od postojećeg novca bez dodatnog opterećenja budžeta je Stranka Demokratske Akcije (SDA) sa svojim stranačkim pulenima i kadrovima te koalicionim partnerima u vidu SBB-a i HDZ-a. Oni su nelegalno odbili i blokirali sve reforme u klubu i jedini su razlog zašto je Čelik tu gdje jeste – jadan, napušten, siromašan, zadužen, bez koncepta, na dnu tabele!'", stoji u saopćenju NNG Za Čelik.

Oni su dodali da rezultat na terenu nije dovoljan faktor da navijači budu zadovoljni Čelikom. Istakli su da se problem crno-crvenih može riješiti samo na nivou vlasti Grada Zenice, politika mora prestati vrišiti nelegalan pritisak na klub da se ne usvoji novi statut, da gradonačelnik mora pomoći klubu i pokrenuti potrebne inicijative za rješavanje dugova prema javnim preduzećima.

"To se sa ovom SDA vlasti u Gradu Zenici neće desiti. Već dvije godine odbijaju reforme, zavlače, lažu i obmanjuju i NGG Za Čelik i Robijaše i građane koji su podržali inicijativu i sve one koji smatraju da Čelik treba napraviti iskorak ka modernizaciji i transparentnom radu. Njihovi stranački igrači od kojih je najveću ulogu odigrao Nihad Pašalić (sada paradoksalno i predsjednik Gradske izborne komisije za Zenicu) su blokirali sve ovo kako bi klub ostao u njihovim kandžama, ne mareći šta mi kao građani ovog grada želimo", dodaju iz NGG Za Čelik.

Svjesni da je jedina šansa za Čelikov spas promjena vlasti u Zenici te da novi ljudi i progresivnije ideje mogu donijeti i šansu da se promijene neke stvari i da se sačuva klub od iživljavanja podobnih.

"Sa zadovoljstvom objavljujemo činjenicu da smo obavili razgovore s opozicionim strankama koje na nadolazećim izborima imaju realne šanse da naprave rezultat koji je dovoljan da ostvare mandate u Gradskom vijeću, odnosno na poziciji gradonačelnika Zenice. Svima smo predstavili svoj program i tražili podršku da riješimo ovo pitanje i svima smo objasnili da rezultati nisu bitni već budućnost kluba. Svjesni smo da mnogi od njih do sada nisu uradili ništa za Čelik, a mogli su, no ovaj put smo im postavili zahtjeve i sada imamo 'crno na bijelo' na šta su pristali", poručili su iz NGG Za Čelik.

Predstavnici NGG Za Čelik su od političkih subjekata tražili: depolitizaciju rada NK Čelik Zenica, finansijsku i institucionalnu podršku reprogramiranja poreskog duga NK Čelik Zenica u kompletnom iznosu glavnice, institucionalnu podršku reprogramiranju duga NK Čelik Zenica prema javnim preduzećima Grada Zenice, javnu podršku gradskih organa glede usvajanja predloženog statuta po principu "1 član – 1 glas" te finansijsku i institucionalnu podršku budućim razvojnim projektima NK Čelik Zenica, a pogotovo u oblasti infrastrukture i omladinskog sporta.

Memorandume o aktivnostima sanacije stanja u NK Čeliku sa predstavnicima NGG Za Čelik potpisali su: Snaga Centra, SDP, Naša stranka, HDZ 1990, Fuad Kasumović, Demokratska fronta i A-SDA.

Za kraj su predstavnici NGG Za Čelik pozvali sve Zeničane da izađu na izbore i glas daju svima osim SDA koja im već dvije godine samo obećava da će spasiti Čelik.

"Ne morate svoj glas dati čak ni potpisnicima ovih dokumenata – dajte svoj glas bilo kome, ali izađite na izbore! Nemojte da vam bude mrsko, da vas omete kiša, da mislite da nećete ništa promijeniti ili da križate i poništavate svoje glasačke listiće. Izađite i glasajte za bilo koga, ali ne ostajte kod kuće, jer ostanak kod kuće ili poništavanje listića su glas više za one koji problem sigurno neće riješiti", zaključili su iz NGG Za Čelik.