BiH
5

Nauka je strava: Putujte kroz historiju, gledajte zvijezde i razgovarajte s naučnicima

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu i Banjoj Luci će u petak, 27. septembra, biti održana manifestacija Noć istraživača. Prilika je to da se svim generacijama približe nauka i istraživanje na praktičan, edukativan i zabavan način.

Noć istraživača se organizuje od 2005. godine, a učestvuju 32 evropske zemlje i više od 300 gradova. Prošle godine manifestacija je organizovana u Banjoj Luci, a ove godine se pridružilo i Sarajevo.

Ako ste se ikada zapitali kako se vrši kriminalistička istraga i preko DNK traga za zločincima, ukoliko ste željeli posmatrati zvijezde kroz teleskop, a niste imali priliku, ili, pak, ukoliko biste voljeli razgovarati s naučnikom - imat ćete priliku za to. U Sarajevu manifestacija počinje u 17:00 sati na Vilsonovom šetalištu, a u Banjoj Luci u 18:00 sati u parku Petar Kočić i na Trgu Krajine.

"Manifestacija se održava s ciljem promocije važnosti naučno-istraživačkog rada u svakodnevnom životu i ukupnom razvoju zemlje, uključujući konkurentnost, ekonomski rast i zapošljavanje. Projekt se realizuje pod sloganom Nauka je strava, kojim želimo skrenuti pažnju na utjecaj nauke i istraživanja na sudbinu naše planete u modernom vremenu i budućnosti. Aktivnosti planirane u okviru manifestacije zasnivaju se na mješavini nauke, umjetnosti i umjetničkih izvedbi. Planirani su sastanci sa naučnicima, diskusije o temama koje su relevantne za nauku i istraživanja, inovativni koncepti kroz koje se mladi mogu upoznati sa zelenom naukom te interaktivnim eksperimentima", kazala je za Klix.ba Amna Kurbegović, glasnogovornica organizacije Oxfamitalia, koja je jedan od organizatora manifestacije.

Ona je istakla da su učesnici brojne institucije, organizacije i kompanije koje se bave nekim od aspekata naučnoistraživačkog rada.

Za sajam nauke i inovacija u Sarajevu, koji će se održati u petak, prijavilo se 20 institucija, organizacija i kompanija, dok se na takmičenje za najbolji naučni projekt prijavilo 14 timova iz sarajevskih srednjih škola.

Osim toga, timovi srednjoškolaca iz Sarajeva i Banje Luke takmičit će se u poznavanju naučne fantastike, u kvizu tokom kojeg će biti povezani skypeom.

Sve takmičare očekuju uzbudljive i korisne nagrade, dok će posjetioci imati priliku da provedu jednu neobičnu i edukativnu večer na Vilsonovom šetalištu. Kako je planirano u programu, učesnici će istraživati floru i faunu na Vilsonovom šetalištu, u Historijskom muzeju će u vremenskoj kapsuli ostaviti poruku za budućnost, putovati kroz historiju, naučiti nešto više o arheologiji na predavanju u kafiću Tito, a imat će i priliku da popiju kafu ili sok sa naučnikom.

Od 21:00 do 23:00 sata na Vilsonovom šetalištu će se održavati dernek otkačenih naučnika.

U Banjoj Luci učesnici i posjetioci će se moći edukovati o rukovanju oružjem, posjetiti mobilni planetarij, razgovarati s naučnicima, pogledati izložbu plakata: S Noći istraživača kroz Evropu, dok su za najmlađe naučnike organizatori pripremili kreativne radionice.

U klubu Inbox od 23:30 do 03:00 sati trajat će Naučna žurka.

"Cilj je promocija nauke na zabavan način. Manifestacija je prilagođena svim uzrastima i onima koji se ne bave naukom, da se provedu i dobro nauče. Da se podstaknu mladi na naučnoistraživački rad", kazala je za Klix.ba Milica Stojaković, menadžerica TIDEA-e, jednog od organizatora Noći istraživača.

Više informacija o Noći istraživača možete saznati na stranici Nocistrazivaca.ba.