BiH
0

Naučnim skupom obilježena godišnjica Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Sarajevu je jučer obilježena 20. godišnjica Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

U okviru proslave, održana je naučna konferencija na kojoj su prisustvovali gosti iz 12 zemalja, a učešće je uzelo čak 120 naučnika iz oblasti kriminologije, kriminalistike i sigurnosnih studija.

Na konferenciji se razgovaralo o novim trendovima na polju kriminaliteta, a velika pažnja posvećena je terorizmu i cyber kriminalu.

Učesnicima konferencije se među prvima obratio student s indeksom rednog broja 001, inače prvi američki ambasador u BiH Viktor Jakovič, koji je kazao da je posebno sretan da se ponovo nalazi na ovom mjestu, nakon dvadeset godina.

"Sjećam se, u to doba, mnogi Fakulteti su se zatvarali, novca, niti uslova nije postojalo, a mi smo u debelim zimskim jaknama, čak i u ovim prostorijama, došli da otvorimo novi. To je za mene bila velika stvar", rekao je Jakovič.

Dekan Kriminalističkih nauka Nedžad Korajlić tokom svog govora kazao je da je posebno radostan jer je ovaj Fakultet uspio okupiti veliki broj stručnjaka. Također je istakao da se problem korupcije, kriminaliteta, kao i terorizma ne može iscjeliti za jednu, dvije ili tri godine, jer je jedan dugoročan rad.

"Posebno sam radostan jer su ovdje kolege iz zemalja regiona, ali i šire, koje nam mogu prenijeti svoja iskustva i način borbe protiv određenih pojava, s kojima se sigurnosne službe u BiH nisu susretale, a također i obratno. Ovo je jedan početak velike borbe protiv kriminaliteta kroz nauku i siguran sam da ćemo jednim dugim i napornim radom uspjeti u tome", kazao je Korajlić. Na pauzi između konferencija proslavljena je i godišnjica Fakulteta rezanjem simbolične torte sa imitacijama pištolja i lisica.