BiH
0

Naučnici: Priviknite se na ubitačne toplotne talase

Klix.ba
Američki naučnici upozoravaju ljude širom svijeta da se naviknu na paklene toplotne talase, jer će se, dugoročno gledano, zbog globalnog zagrijavanja svijet suočavati sa sve češćim i gorim vrućinama.

Pa ipak, ubitačni toplotni talasi koji upravo traju ne mogu se pripisati samo globalnom zagrijavanju, kao što nisu ni najgori u istoriji, ali trend se kreće u tom smijeru, kažu stručnjaci.

"Toplotni talasi globalno zagrijavanje vrlo su usko povezani", kaže američki analitičar klime Kevin Trenberth.

Po njegovim riječima, globalno zagrijavanje djeluje tako da, općenito gledajući, noći čini toplijima, a dane suhijima što pridonosi tome da se neugodno topli dani pretvore u ubitačne toplotne talase.

Računarski modeli pokazuju da ćemo se uskoro suočiti s puno više i s još strašnijim toplotnim talasima od onih koji su zabilježeni u Americi 1930-tih godina.

U posljednjih 25 godina ljetne noći postale su puno toplije, s puno manje noćnih osvježenja. Studije pokazuju da su toplotni talasi u Evropi postali učestaliji od 1880. godine i da će ih biti još više s porastom globalnog zagrijavanja.

Vrućine koje vladaju Sjedinjenim Državama odnijele su dosad 150 života, od toga 132 u Kaliforniji. Prema statistikama, između 1999. i 2003. godine u SAD-u je zbog vrućina umiralo u prosjeku 900 ljudi godišnje.

Ipak, ima i dobrih vijesti, kažu stručnjaci i navode primjere američkih gradova St. Louisa, New Yorka i Philadelphie koji su našli načina kako spriječiti fatalne ishode. Ti gradovi uspostavili su tzv. centre za hlađenje i kontrolu starijih i bolesnih osoba te beskućnika zahvaljući kojima se broj umrlih nije povećao, bez obzira na sve ubitačnije toplotne talase.