Smail Čekić
0

"Naučni skup" u Moskvi može proizvesti krupne posljedice

FENA
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu smatra da naučni skup o radu Haškog tribunala u Moskvi 22. i 23. aprila i njemu slični skupovi može aktuelno i perspektivno proizvesti "vrlo ozbiljne i krupne posljedice".

Na skupu u Moskvi bilo je, pored ostalog, riječi i o genocidu u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, koji je izvršen u julu 1995. godine, pri čemu je, saopćava Institut, maksimalno minimiziran broj žrtava genocida, što predstavlja stalnu, evidentnu težnju poricanja genocida od nekih domaćih i međunarodnih subjekata -pojedinaca, raznih grupa, udruženja, institucija, naučnih ustanova i dr.

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo Smail Čekić upozorava na "permanentno i kontinuirano manipuliranje žrtvama genocida u BiH na kraju XX stoljeća te izjednačavanja žrtava genocida i njihovih izvršilaca", čime se pored ostalog duboko vrijeđa pijetet žrtava, koje su neprekidno izložene ponižavanjima i nalaze se u poziciji žrtve.

O tome, naglašava Čekić, razni pojedinci, neke grupe, udruženja i tzv. eksperti za razna pitanja kao što su genocid, terorizam i drugo, u kontekstu međunarodnog prava, međunarodnih odnosa i sa stanovišta "nauke" daju različite ocjene i procjene o pojedinim pitanjima, koje se uglavnom najčešće odnose na broj ubijenih žrtava genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i status žrtava zločina. Preko tih ocjena se, smatra, nastoje dati kvalifikacija, utvrđivanje i konstatiranje karaktera sukoba i karaktera zločina u Republici Bosni i Hercegovini.

Čekić naglašava da je nepoznato ko su ti eksperti, koga predstavljaju, u čije ime govore i koji su ciljevi njihovih nastupa. Postavlja i pitanje kada će neko odgovarati za javne nastupe, ma u kojem svojstvu se pojavljivao i kakvog društvenog statusa bio, zbog javnog iznošenja falsifikata, obmana, laži i neosnovanih optužbi na račun ne samo pojedinaca - žrtava (ubijenih i preživjelih) nego posebno države BiH, kojoj se u međunarodnim odnosima dugotrajno na taj način nanosi nesagledivo velika i ukupna, prije svega, politička šteta.

U saopćenju podsjeća na to da je Komisija Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. utvrdila broj od 8.742 žrtve genocida. Unutar toga, za 7.108 imena datumi nestanka ili smrti su unutar razdoblja od 10. do 19. jula 1995., uključujući 10. i 19. jula 1995., za 698 imena najmanje jedan datum nestanka je van perioda od 10. do 19. jula 1995., s tim što je taj datum unutar jula 1995., te 936 osoba za koje je najmanje jedan datum nestanka unutar predmetnog perioda, a ostali su datumi van jula 1995.

Pored toga, prema rezultatima istraživanja Vlade RS-a, samo u genocidu nad Bošnjacima BiH u sigurnoj zoni UN-a, Srebrenici, jula 1995. učestvovalo je, po raznim osnovama i na različite načine, više od 25.000 ljudi. Zar navedeni rezultati istraživanja nisu dovoljni, uvažena "gospodo" i "eksperti"?, Čekićevo je pitanje.