BiH
0

Naučni pristup maloljetničkoj delikvenciji

FENA
Naučna konferencija o temi "Aproksimacija prestupničkog ponašanja djece i adolescenata metodama samoprijavljivanja“ održana je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Na ovaj način organizatori Fakultet kriminalističkih nauka i Pravni fakultet žele upozoriti na potrebu i pokretanja sistematskog pristupa u domenu prognostike i prevencije asocijalnih i antisocijalnih ponašanja djece i adolescenata u Bosni i Hercegovini.

Rektor Univerziteta prof. dr. Faruk Čaklovica istakao je značaj naučne valorizacije problema maloljetničke delikvencije, koja se u zadnje vrijeme sve više posmatra dnevnopolitički.

Dekan FKN-a prof. dr Ramo Masleša istakao je da se ova problematika malo istražuje, a ni kada postoje rezultati istraživanja oni se ne koriste koliko bi to bilo potrebno. A, kako je rekao Masleša, bez rezultata istraživanja i upoznavanja problema nemoguće je provoditi strategije.

Ono što je potrebno po njegovim riječima je novi sistematski pristup rješavanju ovih pojava. Profesor s Pravnog fakulteta Borislav Petrović govorio je o problemima maloljetničke delikvencije u krivičnom zakonodavstvu u BiH.

Govorio je da su se nakon nedavnih nemilih događaja mogli čuti prijedlozi da se primjera radi krivična odgovornost maloljetnika smanji na 10-12 godina, s aktuelnih 14 ili da se pak produži trajanje zatvorske kazne.

Petrović je rekao da se ne slaže s tim, ali da kada je riječ o ovlaštenjima sudova je logično da sudija, s obzirom na to da nema ustanova za smještaj maloljetnika, donese blažu kaznu koja se može realizovati, nego veću kaznu koja se nikako ne može provesti.