BiH
0

Naučna saradnja Ministarstva sigurnosti BiH i Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirko Pejanović potpisat će u ponedjeljak, u zgradi institucija BiH u Sarajevu memorandum o razumijevanju u oblasti naučnoistraživačke saradnje i podrške sistemskim poslovima sigurnosti, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Saradnja koja će se temeljiti na ovom dokumentu dat će značajnu ulogu nauci u unapređenju poslova sigurnosti u aktivnostima Ministarstva sigurnosti u regionalnim i širim evroatlantskim asocijacijama, prvenstveno imajući u vidu značaj pristupa BiH u članstvo NATO-a i Evropske unije.

Saradnja predviđena ovim memorandumom podrazumijeva naučno-stručnu saradnju u razvoju metoda procjenjivanja i analiziranje rizika prirodnih i drugih nesreća i drugih metoda prevencije, zatim uzajamnu saradnju učešćem u obukama i međunarodnim događajima u zemlji i inozemstvu, ekspertnu pomoć i uzajamnu saradnju u unapređenju pripravnosti za prirodne i druge nesreće te planiranje kapaciteta zajednice za odgovor na eskalaciju rizika i nastanak nesreća.

Također je predviđena saradnja u programima obučavanja i osposobljavanja zaposlenih u organizacijskim jedinicama u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH i saradnju u realizaciji zadataka Ministarstva sigurnosti BiH postavljenih u dokumentima NATO-a i drugih međunarodnih organizacija.