Sarajevo
0

Naučna konferencija medicinske informatike

FENA
U Sarajevu se od 30. augusta do 2. septembra ove godine, u organizaciji Bosanskohercegovačke asocijacije za medicinsku informatiku, Univerziteta u Sarajevu i Evropske federacije za medicinsku informatiku, održava veliki međunarodni naučni skup pod nazivom "XII Konferencija medicinske informatike - MIE 2009".

Konferencija medicinske informatike (MIE 2009) vodeći je naučni događaj u medicini, biomedicini i zdravstvenoj informatici koji se održava svake godine u jednom od univerzitetskih gradova Evrope i okuplja preko 1000 naučnih predstavnika iz više od 50 zemalja svijeta.

Ove godine konferencija se po prvi put održava u jednoj od zemalja izvan Evropske unije, odnosno u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, saopćeno je iz Lokalnog organizacijskog odbora.

Bosanskohercegovačka asocijacija Medicinske informatike prva je naučna asocijacija iz BiH koja je 1994. godine, u teškim ratnim uvjetima, uspjela postati članom Evropske i Svjetske asocijacije medicinske informatike. Ove naučne asocijacije okupljaju ugledne stručnjake iz oblasti informacijskih tehnologija i niza drugih važnih disciplina koje pokriva široka oblast primjenjene informatike u zdravstvenom sistemu i zdravstvenoj zaštiti stanovništva.