BiH
69

Natron Hayat sanira nastalu štetu, radnici uklanjaju otpad

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kataklizma koja je pogodila područje Maglaja nanijela je veliku štetu u fabrici Natron Hayat. Desetine radnika bilo je zarobljeno u fabrici satima, a nakon što se rijeka povukla u svoje korito, radnici su se angažovali na uklanjanju nanosa poplave te gledaju što prije fabruku vratiti "na noge".

Generalni direktor fabrike Natron Hayat, Mehmet Eray Nasoz, za Klix.ba je kazao kako se sve dogodilo u nekoliko sati, te da su i prije poplave radnici poduzeli sve aktivnosti kako bi se spriječila veća šteta.

"Mi smo 14. maja, u srijedu, oko 19.30 sati obustavili rad u fabrici budući da smo primijetili da se povećava nivo rijeke Bosne. Nakon zaustavljanja pogona poduzeli smo sve mjere koje su bile u našoj mogućnosti kako bismo spriječili veću štetu u fabrici, ali nažalost nismo uspjeli sa brojem radnika koji je bio u fabrici. Pokušali smo sa našom mehanizacijom i pumpama da spriječimo poplavu u krugu fabrike. Iako smo se borili, nismo uspjeli s obzirom da je nivo rijeke rastao iz minute u minutu", kazao je Eray Nasoz.

U fabrici je za vrijeme poplave bilo zarobljeno oko 70-tak zaposlenika, a neki su čekali i dva dana da spasioci dođu po njih. Helikopteri ih nisu evakuisali, a samo jedan čamac je prevozio radnike. Nasoz je kazao da je uz podršku turske jedinice, koja je pri sastavu EUFOR-a, prve noći spašeno 13 radnika.

"Kada je voda probila u krug fabrike, oko 70-tak zaposlenika je bilo zarobljeno zbog bujice i vode, ali uz pomoć pripadnika turske jedinice te noći je spašeno 13 uposlenika. Turska jedinica pri sastavu EUFOR-a je obezbijedila profesionalne raftere koji su izbavili zarobljene, a u petak, evakuisani su i preostali radnici", izjavio je Eray Nasoz za Klix.ba.

"Naravno, tom prilikom niko nije poginuo i svi su oni zdravi i živi izvučeni, i to nas posebno raduje. Trenutno u fabrici imamo aktivnost čišćenja, a struju smo obezbijedili preko agregata kako bismo uspostavili vezu sa vanjskim svijetom preko interneta i telefonske komunikacije. Radit ćemo da u najkraćem roku ovo sve riješimo, saniramo i da krenemo sa svojim aktivnostima", dodao je Nasoz.

Za sada nije poznata procjena štete u firmi Natron Hayat, a Nasoz očekuje da će detaljnije informacije biti poznate nakon što se fabrika očisti i pregledaju pogoni koji su bili izloženi poplavi.