BiH
0

NATO: U Bijeljini se nastavlja ciklus foruma

FENA
Pod okriljem NATO-a u Bijeljini će se 11. juna održati gradski forum posvećen razmatranju prednosti koje donosi članstvo u NATO-savezu.

Forum u Bijeljini je peti od osam foruma NATO-a čije je održavanje planirano u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Dosad su predstavnici NATO-štaba u Sarajevo posjetili Bihać, Prijedor, Livno i Travnik, a nakon Bijeljine slijede skupovi u Brčkom, Trebinju i Goraždu.

Cilj foruma je upoznavanje građana, nevladinih organizacija, studenata, predstavnika poslovnog, obrazovnog i religijskog područja o aspektima NATO-a koji do sada nisu bili u fokusu javnosti.

Te oblasti su, prije svega, reforma odbrane, odnosno to što je postignuto reformom odbrane, te uspjesi Oružanih snaga BiH (OSBiH) i NATO-a na ovom planu.

Predstavnici NATO-a i zemalja - članica NATO-a, te predstavnici OSBiH će s predstavnicima lokalnih zajednica pokrenuti diskusiju o tome kako NATO kao organizacija može pozitivno uticati na život u mnogim oblastima lokalnog i državnog nivoa, odnosno civilnim segmentima života.

Bit će riječi o poštivanju i promociji ljudskih prava, izgradnji demokratskog okruženja, promociji humanitarnog prava, zaštiti čovjekove okoline, promociji nauke, energije, programa razmjene studenata...

Gosti-uvodničari na forumu u Bijeljini bit će ambasador Kanade David Hutchings, ambasador Kraljevine Norveške Jan Braathu, vojni politički savjetnik NATO-a Bruce McLane,, portparol NATO-štaba Derek Chappell, pukovnik italijanske vojske Francesco Andriani, šefica Misije IOM-a Regina Boucault, te brigadir OSBiH Hamza Višča, a uime domaćina skupa obratit će se načelnik općine Bijeljina Mićo Mičić.