BiH
0

NATO Trust Fund program će pomoći 6.000 lica otpušenih u procesu reforme odbrane

FENA
Prekobrojna ili otpuštena lica u procesu reforme odbrane u BiH moći će se u narednih šest sedmica registrirati za pomoć u okviru Programa NATO/PfP Trust Fund, koji će u naredne tri godine pomoći 6.000 lica koja ispunjavaju uvjete predviđene programom.

Pravo na ovu pomoć imaju profesionalni vojnici, civilni dužnosnici i službenici otpušteni 2006/07. godine, te oni koji nisu penzionisani ili ukoliko je njihov ugovor s Oružanim snagama istekao na dan otpuštanja.

Kampanja kojom se potencijalni korisnici ovog programa informiraju o procesu registracije, koji će trajati od 16. aprila do 31. maja, ponovno je pokrenula Misija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH.

Ova organizacija je sredinom januara obustavila kampanju pošto liste profesionalnog vojnog osoblja nisu bile objavljene. Ove liste su sada finalizirane, dok bi liste civilnog osoblja trebalo da budu završene prije kraja procesa registracije.

  • Cilj kampanje je da informira korisnike koji ispunjavaju uvjete i koji mogu tražiti pomoć od NATO/PfP Trust Fund Programa da se registriraju, kazala je na pres-konferenciji u Sarajevu šefica misije IOM-a Regina Boucault.

Navela je da će prekobrojnim ili otpuštenim u 2007. godini Ministarstvo odbrane BiH poslati registracioni obrazac i informativni letak. Demobilizirani u 2004. godini svoje registracione obrasce mogu podići u najbližoj kasarni u mjestu boravka, po davanju na uvid pisma o prestanku rada.

U IOM-u najavljuju da će po završetku procesa registracije, uslijediti analiza primljenih aplikacija kako bi se dobila potrebna informacija o profilu svakog potencijalnog korisnika.

Očekuje se da će intervju s prvim korisnicima biti zakazan početkom juna, a u ovu svrhu će biti, pored Glavnog ureda IOM-a u Sarajevu, oformljena i tri terenska ureda.

U IOM-u pojašnjavaju da pomoć korisnicima ne podrazumijeva davanje konkretne finansijske pomoći. Riječ je o pomoći u vidu edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, pomoći u otvaranju malog biznisa, nabavci opreme, samozaposlenju u poljoprivrednom sektoru...

Cilj Programa NATO Trust Fund je da poboljša društvenu i ekonomsku reintegraciju demobiliziranog osoblja i ova pomoć je na raspolaganju na dobrovoljnoj osnovi. Prioritet će se dati osoblju koje će biti demobilizirano u 2007. godini, a oni koji su demobilizirani u 2004. godini mogu biti uključeni u program na osnovu procjene njihove trenutne situacije.

Ovaj program podržavaju tri vodeće nacije - Velika Britanija, Holandija i Hrvatska, ali i druge zemlje učestvuju u finansiranju i do danas su to Italija, Slovenija, Turska, Mađarska, Bugarska, Španija, Poljska, Danska i Švedska.