Posjete
0

NATO tim u Ministarstvu odbrane BiH

FENA
Ministarstvo odbrane BiH je od 9. do 11. februara domaćin posjete NATO PARP tima kojeg predvodi direktor Odjela za odbrambeno planiranje NATO-a Frank Boland.

Cilj posjete jeste usaglašavanje teksta Procjene PARP i Partnerskih ciljeva BiH, odnosno davanje komentara na dostavljeni PARP BiH, a u svrhu izrade PARP procjene i definisanja eventualno novih partnerskih ciljeva za BiH, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

U skladu sa smjernicama NATO-a datih za Proces planiranja i revizije (Partnership for Peace Planning and Review Process-PARP), koje obuhvataju šestogodišnji period planiranja i revidiraju se svake dvije godine, Bosna i Hercegovina je u junu 2008. godine dostavila svoj drugi PARP upitnik.

Nakon dostavljanja PARP-a, u diskusiji s NATO ekspertima, razvit će se PARP Procjena NATO-a o interoperabilnosti sigurnosnog i odbrambenog sistema BiH sa zahtjevima NATO-a.

Razgovorima će, osim NATO PARP tima iz Brisela i najviših predstavnika Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH, prisustvovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva financija i trezora BiH, Ministarstva vanjskih poslova, kao i predstavnici NATO Štaba iz Sarajeva i kompanije MPRI.