BiH
0

NATO: Tihić prvi spomenuo mogućnost učešća bh. vojnika u misiji u Afganistanu

FENA
NATO je uvijek zainteresovan za učešće različitih zemalja u svojim mirovnim operacijama, uključujući veoma važnu misiju u Afganistanu, ali je mogućnost učešća bh. trupa u ovoj misiji prvi spomenuo predsjedavajući predsjedništva BiH Sulejman Tihić tokom posljednjeg susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jaapom de Hoop Schefferom.

Ovo je danas FENI izjavio jedan visoki zvaničnik iz sjedišta NATO-a u Briselu, zamoljen da prokomentariše mogućnost učešća bh. vojnika u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je teško govoriti o tome koje jedinice i koliki broj bh. vojnika bi NATO želio vidjeti u Afganistanu, jer još nije bilo preciznog zahtjeva NATO-a.

"Moramo prvo vidjeti šta je BiH spremna ponuditi, odnosno prilagoditi svaki doprinos kada bude ponuđen", kazao je zvaničnik NATO-a.

Upitan koliko bi eventualni angažman BiH u Afganistanu koristio na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, uključujući prijem u NATO-ov program Partnerstvo za mir, zvaničnik je rekao da postoji normalna procedura za različite procese.

"Mi ćemo se držati tih procedura, ali očigledno NATO cijeni doprinos različitim mirovnim operacijama. Saveznici sami gledaju na takav doprinos kao pokazatelj spremnosti te zemlje da bude ozbiljan partner Savezu. Takav razvoj događaja je uvijek dobrodošao", kazao je zvaničnik NATO-a FENI.