BiH
1

NATO štab: Propisno smo ispunili svoje obaveze

FENA
Bivši uposlenici NATO štaba u Sarajevu podnijeli su nekoliko zahtjeva u vezi dodatnog plaćanja doprinosa Uredu za odštetne zahtjeve NATO-a/ EUFOR-a, međutim, nakon razmatranja zahtjeva NATO štab je odbio njihove zahtjeve.

U saopćenju za javnost pristiglom iz NATO-a pojašnjeno je da NATO Štab Sarajevo cijeni rad svojih bivših uposlenika, ali da smatra da je propisno ispunio svoje obaveze prema ovim bivšim uposlenicima, te je odbio njihove zahtjeve za dodatnom naknadom.

"Trenutno su svi uposlenici NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a prijavljeni odgovarajućim entitetskim fondovima socijalnog i zdravstvenog osiguranja, pri čemu finansijske obaveze koje proističu iz toga u potpunosti snose spomenuti štabovi, a ne uposlenici" navedeno je u saopćenju.

Nekoliko podnosilaca žalbe je iskoristilo pravo da se žale na odluku NATO-a te su podnijeli zahtjeve Komisiji za odštetne zahtjeve u kojoj se nalaze i pravni zastupnici iz BiH.

"Nastavit ćemo raditi sa Komisijom za odštetne zahtjeve i bivšim uposlenicima kako bismo osigurali da u potpunosti mogu iskoristiti prava koja su im data", navedeno je u saopćenju.

Bivši uposlenici NATO Štaba u Sarajevu održat će danas protest ispred kampa Butmir.