BiH
0

NATO savez za BiH bitan zbog borbe protiv terorizma

FENA
Bosnu i Hercegovinu njena izolacija čini samo slabijom, jer nema individualnu mogućnost odbrane od terorizma, a ekstremizam je danas prisutan u svakoj zemlji svijeta, rečeno je danas na okruglom stolu o beneficijma pristupanja NATO-u.

“Najbolja odbrana od takvih prijetnji jeste da budete dio grupe prijatelja koji raspolažu informacijama, obavještajnim podacima i koji vas mogu podržati i koji će napad na vas shvatiti kao napad na sebe”, kazao je portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Chapell.

Ekstremizam, organizirani kriminal i terorizam su pojave, navodi, koje prelaze granice, te borba protiv njih mora biti multinacionalna.

On navodi da će BiH članstvo u NATO-u doprinijeti povećanju stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku, od čega će koristi imati svi njeni građani.

“Članice NATO-a i sve evropske zemlje imaju interes u tome da se Evropa razvije kao jedinstven politički i ekonomski, odbrambeni i društveno siguran prostor da se više nikada u Evropi ne bi ponovili sukobi”, istakao je Chapell.

Ocjenjeno je i da su Oružane snage BiH dosta blizu ostvarenju NATO standarda, ali ultimativni izazov za članstvo BiH u NATO nije vojni, već politički.

Predstavnik Centra za međunarodne odnose, koji je i organizator ovog okruglog stola, Miloš Šolaja je istako da se u NATO savez ne učlanjuju vojske niti sistemi odbrane nego države u cjelini dodajući da je BiH pored reforme odbrane potrebno još mnogo drugih reformi na svim poljima da bi se ostvarili uvjeti za prijem u NATO.

“Reforma odbrane, odnosno stvaranje uvjeta na odbrambenom i vojnom sistemu, je samo jedna od pet neophodnih oblasti koje se moraju urediti i Akcioni program za članstvo upravo podrazumijeva godišnje planove u pet oblasti koje će evoluirati da bi se na kraju stekla situacija za pozivnicu za članstvo u NATO-u“, podsjeća Šolaja.

Predstavnik Euroatlanskog savjeta BiH Dragan Praštalo je istakao da su euroatlantske integracije uvjet da bi BiH mogla da ima ekonomski prosperitet, ali je dodao da BiH sama mora da osigura povoljne uvjete za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta.