BiH
0

NATO podržava Lajčaka i njegove odluke

FENA
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u srijedu punu podršku visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH i njegovim odlukama koje je donosio od preuzimanje dužnosti.

"U ime NATO-a izražavam snažnu podršku današnjoj deklaraciji Vijeća za provedbu mira i visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku te odlukama koje je donio od preuzimanja dužnosti. Te su odluke u potpunosti u skladu s njegovim mandatom i Ustavom Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju objavljenom u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Scheffer poziva bosanskohercegovačke političare, posebno vođe iz Republike srpske, da poštuju svoje obveze i poduzmu konkretne korake usmjerene k boljem funkcioniranju države, ističući da je to od velike važnosti za približavanje zemlje euroatlatnskim integracijama i u interesu svih građana BiH.

"Puna provedba Dejtonskoga mirovnog sporazuma, uključujući napore na poboljšanju funkcioniranja državnih insititucija, od vitalnog je značenja za primjereno funkcioniranje BiH i NATO podržava te napore", dodaje se u saopćenju.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) na svom zasjedanju u utorak i srijedu u Sarajevu podržalo je posljednje mjere Miroslava Lajčaka, koje su naišle na veliki otpor u RS-u.

"Dobio sam punu podršku predstavnika zemalja-članica PIC-a", kazao je Lajčak novinarima u Sarajevu predstavljajući zaključe dvodnevnog zasjedanja tog tijela.

Dodao je da je samo "jedna zemlja", sugerirajući pri tom kako je riječ o Rusiji, izrazila stanovite rezerve prema mjerama što ih je nedavno nametnuo donoseći odluku o izmjeni načina odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

U deklaraciji Upravnog odbora PIC-a također je istaknuto da međunarodna zajednica "neće ostati pasivna u slučaju provokativnih izjava ili postupaka" te da će svi politički lideri iz BiH koji tako nastupe "biti predmet odgovarajućih mjera".

Iako nije spomenuto nijedno ime, međunarodna zajednica time je izravno zaprijetila predsjedniku Vlade RS-a Miloradu Dodiku zbog njegovih učestalih napada na Lajčaka ali i zbog najava povlačenja srpskih dužnosnika iz tijela vlasti BiH.