BiH
0

NATO – okrugli stolovi za studente

Sarajevo-x.com
Nakon uspješne proljetne, NATO se odlučio napraviti još jednu seriju okruglih stolova na temu: Zemlja Daytonskog sporazuma na putu ka euroatlantskim integracijama – rezultati i prepreke, gdje će se uključiti studenti fakulteta u BiH i NVO sektora.

Ovim projektom NATO želi da doprinese održivom miru i razvoju Bosne i Hercegovine kroz informisanje i edukaciju javnosti, naročito mlađih generacija.

Treći u seriji okruglih stolova će se održati u petak, 16. novembra 2007. godine, na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu, ul. Skenderija 72 sa početkom u 11:00 sati.

Učesnici okruglog stola će biti studenti fakulteta društvenih nauka i predstavnici NVO sektora kojima će im biti pružena prilika da kažu svoje mišljenje o toku demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, kao i o ulasku naše zemlje u Euroatlanske integracije.

Govornici na ovom okruglom stolu će biti General Major Richard O. Wightman, Jr., komandujući general, vrhovni vojni predstavnik NATO vojnog štaba Sarajevo; Bruce P. McLane; politički savjetnik – NATO; Ken Lindsay – stručnjak za reformu odbrane NATO BiH; Derek Chappell – glasnogovornik štaba NATO-a u BiH, pukovnik Mark Hagan – NATO i pukovnik Edin Husić – OS BiH.

Osim u sarajevu NATO je organizovao okrugle stolove u Zenici i Tuzli, a nakon Sarajeva održaće se okrugli stolovi za studente iz Banjaluke, Bihaća, Mostara te finalni okrugli sto koji će se održati 30. novembra, 1. i 2. decembra 2007. na Vlašiću gdje će najaktivniji studenti iz navedenih gradova zajedno sa studentima iz Srbije i Hrvatske i predstavnicima NATO-a, OHR-a, OS BiH, ICTY-a i drugim zvanicama prisustvovati diskusiji o ulasku zemalja Daytona u Euroatlantske integracije.

Svrha projekta je da se omogući i ohrabri progresivna, iskrena i otvorena diskusija među studentima. Jedan od ciljeva je i da se studentima objasne prednosti članstva zemlje u NATO-u.