BiH
0

NATO odlučio okončati misiju u BiH

NINA
NATO će do kraja godine okončati svoju misiju u BiH, zaključili su danas lideri NATO-a na summitu u Istanbulu.

Iz NATO-a je saopšteno da su se "složili da okončaju uspješnu operaciju u BiH i pozdravili spremnost Evropske unije da u zemlji razmjesti novu i jasno definiranu misiju uz mandat UN-a".

Snage NATO-a koje su započele misiju u našoj zemlji prije devet godina, neće se međutim, u potpunosti povući iz BiH, nego će i dalje biti prisutne u njoj kako bi pomogao da zemlja provodi reforme odbrane, bori se protiv terorizma i nastavi potragu za ratnim zločincima.

Lideri u Istanbulu su također pozdravili aspiracije Bosne i Hercegovine za ulazak NATO-ov program Partnerstvo za mir, ističući da će se to dogoditi kada BiH ispuni uvjete koje je NATO postavio za ostvarenje tog cilja.

Oni nisu donijeli odluku o prijemu BiH i SCG-a u program Partnerstvo za mir, što se i nije očekivalo, ali su izrazili želju "da te dvije zemlje uspiju u procesu pridruživanja euroatlantskom partnerstvu i NATO će im u tome pomoći".

Lideri NATO-a su također danas postigli i formalnu saglasnost da prijelaznoj vladi u Iraku ponude pomoć kroz obuku snaga sigurnosti. U Istanbulu je također postignut dogovor o jačanju mirovne misije u Afganistanu, povećanjem broja vojnika na 10.000.

Čelnici NATO-a uputili su poruku ohrabrenja Hrvatskoj da nastavi s reformama, ali nisu precizirali datum pristupanja Hrvatske Sjeveroatlanskom savezu.

Iako na istanbulskom summitu nije očekivala službeni poziv u NATO, hrvatska je Vlada računala na snažnu potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlantskog saveza.