BiH
0

NATO nastavlja s podrškom otpuštenim vojnicima OSBiH

FENA
Gary Huffman, general NATO štaba
Gary Huffman, general NATO štaba
Za Bosnu i Hercegovinu, ali i međunarodne partnere jako je važno da NATO perspektiva, program (NPP), nastavi još jednu godinu jer tokom iduće godine očekuje se otpuštanje oko 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH, pa je važno da se i njima pruži prilika da dobiju neka sredstva kako bi se lakše integrirali u civilno društvo, izjavio je danas komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Gary E. Huffman.

On je na skupu u Sarajevu, koji je organizirala Ambasada Turske u BiH, kao NATO kontakt ambasada, u saradnji sa NATO štabom Sarajevo, o pozitivnim iskustvima i budućim izazovima NPP-a, rekao da je riječ o programu koji ima za cilj ojačati proces i pozitivan uticaj reforme odbrane u BiH kroz pružanje podrške pripadnicima OSBiH koji zbog zakonskih ograničenja neće moći nastaviti službu.

"Putem malih grantova, ograničenih sredstava, pruža se prilika da bivši pripadnici sami pokrenu neki biznis, odnosno da se bave poduzetništvom kako bi osigurali izvor prihoda za sebe i svoju porodicu u budućnosti", rekao je Huffman i dodao da program želi ojačati i kapacitete Ministarstva odbrane u upravljanju sličnim aktivnostima u budućnosti.

Pomoćnik ministra odbrane BiH za upravljanje personalom Sead Muratović kazao je da BiH još treba pomoć NATO-a kada je riječ o spomenutom programu, a za koji je ukupno osigurano skoro 5,2 miliona eura. On je dodao da je uz 11 država i NATO i BiH donator u tom fondu s 1,5 miliona eura

"Mi i u idućoj godini imamo veći broj pripadnika koji će napustiti OSBiH i svakako im želimo pružiti ovu vrstu asistencije zajedno s NATO-om. Polazna osnovica grantova je tri hiljade KM. Mada one nisu dovoljne za pokretanje biznisa, ipak su inicijalna osnova ukoliko neko želi da traži soluciju u biznisu", kazao je Muratović.

U ime domaćina, turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz kazao je da BiH i pored propuštenih prilika ima šansu da do septembra započne implementaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u te je istaknuo da su Turska diplomatija, turski resursi i turska solidarnost uvijek u službi integracija BiH u EU i NATO.