BiH
0

NATO i MUPRS-a pretresli prostorije Slobodana Župljanina

FENA
Pripadnici NATO-ovih snaga u BiH su tokom pretresa, koji su obavili u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, izuzeli značajnu količinu dokumentacije iz stambenih prostorija Slobodana Župljanina, predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pretres Župljaninovih stambenih objekata u Banjoj Luci završen je jutros oko 08.00 sati, a počeo je oko 05.30 sati, izjavila je Agenciji Fena Tamara Despenić, glasnogovornica MUP-a RS-a.

Ona je precizirala da su određenu dokumentaciju izuzele NATO-ove snaga koje će i izvršiti njen pregled.

Despenić je naglasila da se ovom akcijom nastavlja zajednička aktivnost NATO-a i MUP-a na razbijanju pomagačke mreže haških optuženika, ali i na prikupljanju tragova i dokaza koji bi eventualno mogli pomoći pri otkrivanju lokacije skrivanja haškog optuženika Stojana Župljanina.

Slobodan Župljanin, koji je vlasnik preduzeća "Atina trejd" i Hotela "Atina" u Banjoj Luci, je u rođačkim vezama s haškim optuženikom Stojanom Župljaninom.

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg dana, vojnici NATO-ovih snaga u BiH u saradnji s pripadnicima MUP-a RS-a izvršili su pretrese stambenih objekata u Banjoj Luci članova porodice haškog optuženika Stojana Župljanina.

Pretres je izvršen na dvije lokacije u Banjoj Luci i izuzeta je značajna količina dokumentacije.

Spomenuta akcija je izvršena u skladu s mandatom NATO-a u BiH u cilju osiguranja predmeta, dokaza i tragova koji bi mogli pomoći pri otkrivanju lokacije skrivanja haškog optuženika Župljanina.