BiH
25

NATO i EUFOR procjenjuju odštetne zahtjeve

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Bivši uposlenici zemalja učesnica u misiji NATO-a i EUFOR-a okupili su se danas ispred kampa Butmir tražeći uplatu doprinosa na plate, a iz Ureda za odnose s javnošću EUFOR-a naglašavaju da je svakom podnositelju odštetnog zahtjeva omogućen odgovarajući postupak.

Prema saznanjima koja imaju u EUFOR-u bivši uposlenici ne izražavaju nezadovoljstvo zbog odluka u ovim postupcima nego traže da se ubrza rješavanje njihovih predmeta.

U saopćenju se podsjeća da su EUFOR i NATO otvorili proces koji vodi Komisija za odštetne zahtjeve kako bi se prepoznala ova vrsta odštetnih zahtjeva vezanih za radne odnose.

Članovi te komisije su pravnici po struci i trenutno je zakazano oko 140 predmeta.

"Svrha postupka pred Komisijom je da se podnositeljima zahtjeva pruži prilika da iznesu svoje stajalište i prilože dokaze kako bi se donijela ispravna odluka, ali ako se podnositelj zahtjeva želi žaliti na odluku Komisije to može učiniti Arbitražnom tribunalu koji se rukovodi međunarodno prihvaćenim pravilima arbitraže", pojašnjavaju u saopćenju.

Istaknuto je da se poduzimaju svi napori da se odštetni zahtjevi rješavaju na Komisiji, a svakom podnositelju zahtjeva omogućit će se temeljna pravičnost u toku postupka, no za to je potrebno vrijeme.