BiH
0

NATO će pomoći Grčkoj u pripremama za Olimpijadu

Klix.ba
Costas Simitis
Costas Simitis
Grčka je navijestila kako bi NATO mogao imati izravniju ulogu u planovima za Ljetnu olimpijadu 2004. godine.

Prošlomjesečni samoubilački bombaški napadi u susjednoj Turskoj izazvali su novu zabrinutost kako bi terorističke mreže mogle pokušati izvesti napade tokom Olimpijade.

Ministar kulture Evangelos Venizelos izjavio je u srijedu kako Grčka svoje vojne planove za Olimpijadu temelji na većim strateškim planovima Saveza. Nakon sastanka posvećenog sigurnosti kojem je predsjedavao premijer Costas Simitis, on je izjavio kako bi Grčka mogla zatražiti pomoć od NATO-a u planiranju mjera za jačanje svojih kapaciteta za borbu protiv terorizma. Međutim, cjeloviti nadzor sigurnosnih operacija ostat će u nadležnosti grčke policije i vojnih snaga.

Simitis je prije početka sastanka izjavio kako vlasti ispituju metode korištene u samoubilačkim napadima u Istanbulu. "Pokušali smo predvidjeti svaku mogućnost. Nedavni događaji su nam međutim ukazali na neke nove pristupe", kazao je Simitis.

Grčki ministar obrane Yiannos Papantoniou izjavio je kako ne bi volio da posjetitelji napuste Atenu "s dojmom kako je riječ o vojnoj bazi". Uoči sastanka NATO-a u Brusselsu ovog tjedna on je izjavio kako tijekom Olimpijade na samom terenu neće biti inozemnih snaga, ali će zemlje NATO-a držati svoje postrojbe u pripravnosti za brzo raspoređivanje u slučaju većeg terorističkog napada.

Ističući kako opasnost od terorizma "nije ograničena na određeni broj zemalja", te da Grčka -- kao svaka druga zemlja -- može biti meta napada, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Jacques Rogge izjavio je prošle sedmice kako sigurnost predstavlja glavni prioritet glede Olimpijade.

"Ako će kao rezultat toga sportaši, posjetitelji ili dužnosnici morati proći više sigurnosnih provjera, onda neka tako i bude", kazao je Rogge na tiskovnoj konferenciji. "Ako na Olimpijadi moramo gledati policajce i oružane snage, neka tako bude. Ako je to potrebno, onda nam je njihova nazočnost draga".

Grčka je izdvojila više od 620 milijuna eura za sigurnost na Olimpijadi. Osim toga, ustrojena je postrojba od 200 ljudi obučenih za reagiranje u slučaju biološkog, kemijskog i nuklearnog terorizma, a u toku je izrada popisa biokemijskih sredstava koja se mogu brzo dostaviti u slučaju napada.

Osim pune suradnje s međunarodnom savjetodavnom skupinom -- koju čine Australija, Britanija, Francuska, Njemačka, Izrael, Španjolska i Sjedinjene Države -- Atena je nedavno također intenzivirala sigurnosnu i obavještajnu suradnju sa zemljama diljem Balkana.

(setimes.com)