CPCD
0

Natjerati političare da odgovore kako i dokad će riješiti konkretne probleme

FENA
Centar za promociju civilnog društva (CPCD ) 18. septembra ispred Katedrale u Sarajevu organizira novu uličnu akciju informiranja građana o minimumu konkretnih mjera koje moraju poduzeti budući nosioci vlasti u Kantonu Sarajevo.

Akcija se realizira radi animiranja što većeg broja građana da iskoriste izborni proces da bi nametnuli veće standarde vlastitih očekivanja političkim partijama. Slična akcija bit će organizirana u više od 20 gradova širom BiH.

U Centru smatraju da predizborno vrijeme ne smije biti iskorišteno za kampanje bazirane na porukama o ustavu, odnosima između entiteta, državnim pitanjima već za predlaganje konkretnih aktivnosti i rješenja koja će život građana u lokalnim zajednicama učiniti kvalitetnijim.

"Ozbiljnost stranaka da konkretnim aktivnostima bitno utječu na kvalitet života građana trebaju biti stvarni parametar za glasanje. Građani moraju najterati političare da govore o konkretnim rješenjima za konkretne probleme, a ne o općim agendama i stranačkim ciljevima", smatraju u Centru.

U nedavnoj anketi Centra za promociju civilnog društva provedenoj u više od 20 općina širom BiH, zapošljavanje, infrastruktura, obrazovanje identificirani su kao najveći problemi.

"Ipak o tim temama najmanje se govori, a ako se one i pomenu gotovo nikad ne dobijemo odgovor na pitanje kako i dokad će nešto biti urađeno", smatraju u Centru.