BiH
44

National Geographic: Građani oblikuju novu multikulturalnu BiH

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Cara Eckholm je dio tima mladih istraživača National Geographica. Ona je specijalist za urbanu geografiju, a tokom 2014. godine boravila je u Sarajevu gdje je istraživala postratni oporavak grada.

U svom istraživačkom dnevniku, čije je dijelove povremeno objavljivao National Geographic, Eckholm je zabilježila i opisala najvažnije događaje od završetka rata do 2015. godine.

Mlada istraživačica između ostalog ističe: "Kako se približavamo 20. godišnjici završetka rata uočavam kako su etničke podjele utjecale na obnovu grada, ali zato stanovnici oblikuju novu multikulturalnu BiH".

U svom istraživanju Sarajeva i BiH Cara Eckholm je naglašavala borbu građana ove države za pozitive vrijednost. Tako izdvaja Zimske olimpijske igre 1984. godine kao najljepšu bajku koja se desila Sarajevu. Izdvojila je i priču oko nastanka muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, koji je osnovan u vihoru rata, najviše zahvaljujući donacijama umjetnika. Danas umjetnička zbirka vrijedi oko 25 miliona dolara. Iako je čuveni arhitekta Renzo Piano besplatno dizajnirao budući izgled Ars Aevia do izgradnje tog objekta nikada nije došlo, te je ovaj muzej i danas smješten u "privremenom" depou, izdvojila je između ostalog Eckholm.

U svom izvještaju mlada naučnica je podsjetila na zapažena protestna okupljanja građana tokom 2013. godine zbog problema matičnih brojeva za novorođene bebe. Također se osvrnula i na proteste iz februara 2014. godine koji su, kako je zapazila, ujedinili građane u borbi protiv korupcije, loše privatizacije, nezaposlenosti i brojnih drugih problema.

"Sarajlije ponovo uživaju u svom Zemaljskom muzeju, koji je bio zatvoren tri godine. Osim toga 2014. godine otvorena je i obnovljena Vijećnica. Historičari kažu kako je 20. stoljeće počelo i završilo u Sarajevu. Počelo je atentatom a završilo opsadom Sarajeva. Teško je ne prihvatiti zagrljaj od strane stanovnika ovog grada. Zbog svega toga ovaj grad mora biti pohvaljen za progres koji je učinio od opsade do danas. U suštini 21. stoljeće u Sarajevu pamtimo po veoma lijepim stvarima, u odnosu na prethodno stoljeće", zapisala je Cara Eckholm kao dio svojih uspomena na Sarajevo i BiH.