OŠ "Kosta Todorović" u Skelanima
1

Natavnica Marković: Nisam tjerala učenika da recitira "srpska duša"

Piše: E. G.
Nakon teksta o Osnovnoj školi "Kosta Todorović" iz Skelana u općini Srebrenica u gdje smo pisali o dječaku koji je umjesto "srpska duša" na satu maternjeg jezika htio recitirati "ljudska duša", razgovarali smo i sa njegovom nastavnicom Rosom Marković.

Kako smo pisali prošle sedmice, učenici šestog razreda ove škole dobili su zadatak da nauče pjesmu "Moja otadžbina" bh. pjesnika Alekse Šantića u kojem se spominju i ove riječi. Međutim, dječak je odbio recitirati onako kako je pjesma napisana, odnosno poslušao je savjet majke i umjesto srpska, kazao nastavnici da će recitirati ljudska duša. U razgovoru za Klix.ba majka djeteta je rekla kako je to s pjesmom kap koja je prelila čašu i da nije uredu da se njeno dijete, budući da dolazi iz bošnjačke porodice, tjera konstantno da uči pjesmice i drugo školsko gradivo koje veliča narod kojem ne pripada, pogotovo u sredini kakva je Srebrenica.

"Učenik je došao u školu i kazao da nije naučio pjesmicu te tražio da je recitira na nekom od narednih sati. Kazala sam mu da može i to, ali i da može uzeti čitanku u ruke i izražajno pročitati pjesmu ako je nije naučio. Međutim, u posljednjoj strofi kod njega je bila prekrižena riječ 'srpska'. Kazao je da mu je to majka prekrižila i napisala 'ljudska'. Ja sam samo učeniku rekla da ne možemo mijenjati stihove pjesme, on ako ne želi pročitati tu strofu i naučiti, može je preskočiti. Aleksa Šantić je ipak čuveni pjesnik. Na tome se sve završilo, niko se učeniku nije smijao i nije bilo nikakvog incidenta. Učenik mi je kazao i to, ukoliko je meni nejasno zašto je precrtana riječ u udžbeniku, da nazovem njegovu majku. Nisam mu razredni starješina i ne mogu zvati roditelje, a svakako sam otvorena za razgovor s njima, slobodno mogu doći u školu. On pjesmu nije naučio, nisam mu čak ni dala jedinicu, samo ju je pročitao i kada je došao do te strofe mogao je reći da je neće pročitati i nikakav problem ne bi bio. Zaista svoj posao radim s ljubavlju i svakom djetetu pristupam jednako. Čak sam imala i više razumijevanja prema toj Bošnjačkoj djeci koja su manjina u školi", kaže Marković i dodaje da je napisala izvještaj o onome što se dogodilo i predala ga direktoru.

Marković ističe da joj se svi učenici uvijek mogu obratiti nasamo nakon sata ukoliko imaju bilo kakav problem, i ukoliko to iz nekog razloga ne žele podijeliti sa ostalima u razredu.

"Ostajem na dopunskoj nastavi kako bi im pomogla da nešto nauče. Hoću da svaki moj đak opravda ocjenu, bez obzira gdje živio, gdje kasnije otišao. Tražim znanje od svih i prema svima sam bila korektna. Žao mi je ukoliko je dijete moje riječi pogrešno protumačilo. Njegova majka uvijek može doći kod mene i popričati. Nastojim da nikoga ne povrijedim, a o cijeloj situaciji nisam razgovarala s učenicima u razredu kasnije da ne bi sve otišlo u neželjenom pravcu. Međutim, ja sam se osjećala povrijeđeno jer zaista nikada ne pravim razliku među učenicima bez obzira ko su oni", kazala nam je nastavnica Marković.

Dodaje i to kako je na redu po nastavnom planu i programu da se uči pjesmica Sveti Sava te da je kazala učenicima iz bošnjačkih porodica da je ne moraju učiti.

Inače, zvanično svi učenici u ovoj školi kao i u najvećem broju ostalih u tom entitetu uče srpski jezik i predmet se pod tim nazivom upisuje u njihove đačke knjižice i svjedočanstva, a nemaju ni mogućnost izbora nacionalne grupe predmeta.