BiH
0

Nastavnik osumnjičen da je seksualno uznemiravao učenice

Nezavisne novine
U Novom Gradu u utorak navečer u popodnevnim satima uhapšen je nastavnik matematike Dragomir Lukač (59), zaposlen u Osnovnoj školi "Sveti Sava", zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo polno nasilje nad djecom.

Kako saznaju "Nezavisne novine", nastavnik matematike je duže vremena praćen jer se sumnjalo da je u periodu od 1997. do 2006. godine u više navrata seksualno uznemiravao svoje učenice. Njih pet su jedanaestogodišnjakinje, jedna ima 15 godina, dok je najstarija djevojčica u međuvremenu postala punoljetna.

Rade Mutić, portparol CJB Banjaluka, kazao je da su roditelji djece policiji podnijeli prijave za seksualno uznemiravanje njihovih djevojčica, ali da je ovaj slučaj bilo veoma teško istražiti.

"Postoje indicije i tvrdnje napastvovane djece da ih je nastavnik Lukač uzmerivao duže vrijeme i da je to radio i u školi, ali i dajući instrukcije iz matematike u njegovoj kući u selu Donji Rakani kod Novog Grada", rekao je Mutić.

On je dodao da su neke od žrtava potvrdile da u takvom odnosu između njih i njihovog nastavnika nije bilo seksualnog akta, ali da ih je on dirao po grudima, stražnjici i nogama.

Dodao je da je ovaj slučaj nakon Lukačevog hapšenja juče proslijeđen nadležnom tužilaštvu u Prijedoru, gdje je saslušan.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Novom Gradu Radovan Stupar, kaže da ga je ovaj slučaj jako iznenadio, te da je nastavnik matematike suspendovan do okončanja disciplinskog postupka.

"I ne samo mene nego i sve njegove kolege. Dragomira poznajem još iz gimnazijskih dana i zaprepašten sam njegovim hapšenjem, pogotovo što je riječ o indicijama koje ga terete za tako gnusan čin. Ukoliko se dokažu ove pretpostavke u Tužilaštvu, Lukač će biti suspendovan sa posla", kazao je Stupar.

On je dodao da je u nekoliko navrata nekoliko roditelja Upravi ove škole proslijedilo pritužbe na račun nedoličnog ponašanja nastavnika Lukača.

Ovaj slučaj i Lukačevo hapšenje uznemirilo je žitelje Novog Grada, posebno roditelje djece koja pohađaju školu. Građani Novog Grada kažu da se sve treba do tančina ispitati, jer je "nevjerovatno da se tako nešto dešava godinama, a da niko od odgovornih nije ništa preduzeo".