RS
0

Nastavnici vrijeđaju djecu i dolaze pripiti

SRNA
Pojedini nastavnici u nekim školama u Banjaluci, Kotor Varoši i Prnjavoru ponašaju se neodgovarajuće prema učenicima, ali oni o tome ne smiju da govore, jer se boje da će trpjeti posljedice, izjavila je Srni ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

Tokom radionica koje je Ombudsman za djecu organizovao u odmaralištu u Kumboru u Crnoj Gori, u kojem ljetuje 144 djece iz Banjaluke, Kotor Varoši i Prnjavora, djeca su iznijela primjedbe na ono što im smeta u školama koje pohađaju.

"Pojedini nastavnici djecu nazivaju pogrdnim imenima, dolaze na nastavu u pripitom stanju, udaraju ih dnevnicima po glavi", prenijela je Grahovčeva primjedbe djece.

Ona je dodala da djeca u početku nisu htjela da imenuju nastavnike, jer su se bojala da će proći još gore.

"Ohrabrili smo ih da govore, obećanjem da se neće saznati ko ih je imenovao, nakon čega su se oslobodili i rekli da, na primjer, taj i taj nastavnik djecu udara dnevnikom po glavi", navela je Grahovčeva.

Ona je najavila da će Ombudsman obaviti razgovore sa odgovornim u školama na koje su se djeca žalila, da bi provjerio njihove navode i odgovarajuće reagovao.

Grahovčeva je dodala da je suština održanih radionica upravo u tome da se djeca upoznaju o svojim pravima, njihovom ostvarivanju i zaštiti, u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta, zdravstvenoj zaštiti, vršnjačkom nasilju i obrazovanju.

"Cilj nam je da djeca nauče prepoznati kada su im prava ugrožena i da Obmudsman za djecu prepoznaju kao adresu na koju se mogu obratiti za pomoć za pitanja o njihovima pravima i prijaviti one koji ih ugrožavaju", rekla je Grahovčeva.