BiH
323

Nastavnice Dženita i Ajla povezale učenike i prošle u finale Microsoftovog takmičenja

Klix.ba
Učenici širom BiH nemaju iste uvjete za školovanje i često im mnogo toga nedostaje. Škola u prirodi je jedan od načina da se djeca odmore, nauče nešto novo i na drugačiji način, ali ni to ne mogu svi priuštiti. Nastavnice Osnovne škole "Behaudin Selmanović", Ajla Halilović i Dženita Demir, odlučile su to promijeniti.

Umjesto da neka djeca gledaju kako njihovi školski drugari uživaju u školi u prirodi, nastavnice su takvu vrstu nastave prebacile u učionice uz pomoć savremenih tehnologija.

"Učenici bivaju u neravnopravnom položaju, jer jedni mogu sebi priuštiti takvo putovanje, a drugi ne. Pokušale smo povezati jedne i druge koristeći primarno SkyDrive i MovieMaker, ali i druge programe poput Skypea, Song Smitha, Photo Sintha, Photostoryja, Autocollagea... Učenici koji ostaju u školi na Skydrive su svako jutro postavljali zadatke koje su učenici koji putuju na terenu trebali istraživati, rješavati i slati im nazad. Oni su te podatke i fotografije onda obrađivali u školi. Slali su im muziku na koju su učenici boraveći u školi u prirodi morali smisliti tekst i poslati im da ga svi zajedno mogu naučiti i pjevati. Ujutro se fiskultura odvijala preko Skypea. Učenici u školi u prirodi su vježbali vani, a oni u školi u učionici, gledajući i prateći jedni druge preko Skypea. Tablet na jednoj strani, računar, projektor i platno na drugoj", rekla je za Klix.ba Dženita Demir.

Svoj projekt "SkyDrive takes you to a journey - MoiveMaker makes it possible" prijavile su na Expert Educator, takmičenju koje organizuje Microsoft širom svijeta i plasirale su se u finale. BiH je izabrana među 150 zemalja svijeta, a projekt ovih dviju nastavnica među 2.386 projekata. Rezultate projekta, a to su dječiji osmijesi, predstavit će u Barceloni u martu 2014. godine.

"Nismo uspjele sve učenike povesti u školu u priodi, ali smo nju doveli njima. Nisu se osjećali izolovano, već upravo izuzetno važno, jer su bili u poziciji davanja zadataka i pregledanja i procesuiranja istih. Razvijala su se i produbljivala prijateljstva, dobile nove teme za razgovor, učenici su uočili nove, korisnije načine upotrebe tehnologije", kazala je Demir.

Nakon realiziranja projekta nastavnice su provele anketu među učenicima i roditeljima i rezultati su bili odlični te će nastaviti realizaciju ovog projekta i ubuduće.

"Biti izabran u finale ovako velikog svjetskog takmičenja mnogo nam znači i pokazuje da je sve moguće. Interesovanje, rad i predanost su univerzalne kategorije i ljudi ih prepoznaju bilo gdje u svijetu. S ponosom ćemo u Barceloni predstaviti naš projekt, našu domovinu, grad i školu. Imat ćemo priliku vidjeti se sa nekim kolegama koje smo upoznali 2012. godine na evropskom forumu u Lisabonu, upoznati nove kolege, razmijeniti iskustva i širiti mrežu inovativnih nastavnika. Nadamo se da će naš slučaj biti motivacija i drugim nastavnicima de se uključe u Microsoftovu priču", rekla je Demir.

Nastavnice su se zahvalile učenicima i njihovim roditeljima, kolegama i direktoru škole Safetu Veliću, jer su, kako su rekle, svi doprinijeli da ovaj projekt bude uspješan.