BiH
0

Nastavljeno uređenje korita Koševskog potoka

Klix.ba
Koševski potok
Koševski potok
Od početka oktobra 2013. godine izvode se radovi na sanaciji i čišćenju dijela korita Koševskog potoka od ulice Aleksandra Puškina prema Pionirskoj dolini, što je nastavak ranije započetog zajedničkog projekta Općine Centar i Gradske uprave Sarajeva.

Za ovu fazu projekta pomenute institucije su izdvojile 50.000 KM.

Tokom narednih 30 dana, koliko je rok za završetak radova, bit će uklonjeno rastinje, otpad iz korita i riječni nanosi - sprudovi te uređena desna obala Koševskog potoka na pomenutom dijelu u dužini od 560 metara. Osim navedenog, projektom je planirana rekonstrukcija postojećeg pješačkog mosta u Nahorevskoj ulici kod broja 37 i izgradnja jednog armirano-betonskog potpornog zida. Za radove je angažovana firma ''Neimari'' d.o.o. Sarajevo, dok je za nadzor zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Projekt čišćenja, regulacije i sanacije korita Koševskog potoka je 2009. godine pokrenula Gradska uprava u saradnji sa Općinom Centar. Do sada je u nekoliko faza urađeno čišćenje i sanacija oštećene kamene obale i dna korita potoka na dijelu od Alipašine džamije do ušća u rijeku Miljacku, završeno je čišćenje korita potoka od Pionirske doline do Psihijatrijske klinike Jagomir i izgrađeno nekoliko armirano-betonskih zidova duž korita u Ulici Aleksandra Puškina.

U narednim fazama planirana je sanacija zatvorenog dijela Koševskog potoka od Pionirske doline do Alipašine džamije i uređenje dijela potoka koji prolazi kroz Pionirsku dolinu, za što su urađeni glavni projekti. Također je urađen idejni projekt sanacije potoka od ušća Brekinog potoka do Psihijatrijske klinike ''Jagomir''.

Za realizaciju projekta čišćenja, regulacije i sanacije korita Koševskog potoka do sada je utrošeno 478.000 KM, od čega je Općina Centar dala 228.000 KM, a Gradska uprava 250.000 KM, dok će nastavak realizacije najviše zavisiti od finansijskih sredstava.