BiH
0

Nastavljeno traganje za posmrtnim ostacima na području Srebrenice

FENA
U protekla dva dana ekspertni tim za ekshumacije pod vodstvom Tužiteljstva Tuzlanskog kantona pretraživao je lokacije na području općine Srebrenica tragajući za pojedinačnim posmrtnim ostacima mještana stradalih u proteklom ratu.

Na dvije lokacije koje su pretraživane - Osat i Skejići - nisu pronađeni ostaci osoba koje su po izjavama svjedoka tu pokopane.

"Prilikom pretraživanja u mjesnom groblju na lokaciji Skejići u Mjesnoj zajednici Poljak, ekspertni tim nije pronašao ostake žrtava za kojima je tragao, ali je pronašao grobna mjesta poznatih žrtava iz tog mjesta stradalih u napadu srpske vojske na selo 1993. godine. Riječ je o mužu i ženi iz tog sela čiji je identitet poznat te ostacima borca Armije BiH, za koje se nije znalo da su pokopani na toj lokaciji. S obzirom na to da je riječ o poznatim žrtvama iz toga mjesta,tijela nisu ekshumirana", saopćila je glasnogovornica Tužiteljstva Jasna Subotić.

Ekspertni tim sutra nastavlja sa ekshumacijama na lokalitetu Karakaj kod Zvornika. Pretpostavlja se da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica. Do kraja tjedna vršit će se pripremni radovi na njezinom otkrivanju.

"Od početka ovogodišnjih ekshumacija ekspertni tim pod vodstvom tužiteljstva TK vršio je pojedinačna iskapanja žrtava, a grobnica u Karakaju prva je masovna grobnica iz koje će ove godine biti vršene ekshumacije", kazala je glasnogovornica Subotić.