Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje optuženima za zločin u Varešu

FENA
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je nakon 15 godina saznao da su njegovu suprugu tokom rata silovali optuženi Muhidin Bašić i Mirsad Šijak.

Svjedok B je rekao Sudskom vijeću kako mu je supruga, nakon što su se vjenčali 2000. godine, spominjala da je bila “zlostavljana” u ratu, ali nije pričala o detaljima.

“Povremeno je jaukala tokom noći”, kazao je svjedok, dodavši da nije znao zbog čega se to dešava. Prema svjedoku, njegova supruga je 1997. ili 1998. godine posjećivala neuropsihijatra, koji joj je savjetovao da nekome da izjavu u vezi s onim što joj se desilo.

“Kada je 2009. godine dala izjavu Udruženju ‘Žena žrtva rata’, onda mi je dala da je pročitam, ali nisam sve ni pročitao”, rekao je svjedok B.

On je naveo da mu je tada supruga ispričala da su je 1994. godine u zatvoru u Varešu, prilikom njene posjete bratu koji je tamo bio zatvoren, silovali optuženi Bašić i Šijak.

Tužilaštvo BiH tereti Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka da su 25. januara 1994., u zatvoru Armije BiH (ABiH) koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, žensku osobu hrvatske nacionalnosti prisilili na seksualni odnos.

Bašić je, kako navodi Tužilaštvo BiH, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Nastavak suđenja je 28. maja 2012. godine, kada će biti ispitan tim vještaka, prenosi BIRN - Justice Report.