Zločini u Vlasenici
0

Nastavljeno suđenje Zariju Ostojiću

FENA
Predočavanjem iskaza svjedokinji Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo nastavljeno je suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica kod Vlasenice.

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, Enisa Kurtić je kazala kako ostaje kod iskaza koji je pred ovim sudom dala 23. marta 2011. godine. Sudsko vijeće je objasnilo kako drugi svjedok koji je trebao biti saslušan na ovom ročištu nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije, specijalne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, koja je bila u sastavu vojske takozvane Srpske Republike BiH, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je zajedno s drugim pripadnicima formacije iz logora Sušica izvodio Bošnjake, te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”.

Na početku ovog ročišta Vijeće Okružnog suda je kazalo kako će suđenje optuženom Ostojiću početi iznova, zbog toga što je od posljednjeg ročišta prošlo više od 30 dana.

Na ponovnom suđenju, stranke su se složile da ne mora biti čitana optužnica, dok je pročitan iskaz svjedoka Zijada Zimića, koji je pred Okružnim sudom saslušan 17. augusta ove godine.

Naredno suđenje zakazano je za 18. oktobar 2011. godine, prenosi BIRN - Justice Report.