BIRN - Justice Report
1

Nastavljeno suđenje za zločine u Trusini

FENA
Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, svjedokinja Tužilaštva BiH prepoznala je u sudnici Senada Hakalovića kao osobu koju je vidjela na mjestu strijeljanja hrvatskih muškaraca.

Svjedokinja Mara Delinac prisjetila se kako se bila obradovala kada je vidjela Hakalovića i kazala mu da ga poznaje, na što joj je on, kako je navela, odgovorio: “Kakve to veze ima?”.

Ona je rekla da je uza zid kuće u zaseoku Gaj bilo postrojeno nekoliko muškaraca, među kojima i njen zet Željko Blažević, dok su nasuprot njima bili vojnici ABiH.

“Ženama i djeci su rekli da prođu iza kuće. Hakalović je bio s vojnicima. Čuo se rafal... Da je neko imao snage, mogao je gledati. Poslije smo s djecom gledali pobijene ljude. Bilo je strašno”, ispričala je Delinac, dodavši da nije vidjela sam čin strijeljanja.

Za napad na Trusinu 16. aprila 1993., kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), skupa s Hakalovićem sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi. Prema optužnici, Hakalović je bio vojnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, dok su ostali optuženi bili pripadnici odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Svjedokinja Delinac, koja je sa suprugom i djecom 1992. iz Sarajeva došla u rodnu Trusinu, kod sestre Anice i zeta Željka Blaževića, kazala je da je napad na selo počeo u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine.

Ivan Drljo iz sela ih je obavijestio da su vojnici ABiH naredili muškarcima da se predaju, te je s njim u zaselak Gaj krenuo i Željko Blažević, a usput su obavijestili i Zdravka Drlju.

U međuvremenu, kako je navela, u kuću su upali nepoznati vojnici ABiH, te im naredili da izađu i idu prema kući Bosiljke Krešo.

Kazala je da su ih vojnici opljačkali. Svjedokinja je navela da je potom natjerana da s Jelom Ljubić kupi oružje po cesti i tada su primijetile nekoliko ubijenih mještana, a nakon toga su, po naređenju, krenuli u Gaj.

Delinac je rekla da je očekivala veliku pomoć od Hakalovića, kojeg, kako je kazala, poznaje iz viđenja, kao i da su se njihovi roditelji dobro poznavali.

Pojasnila je da je za njegovo ime saznala nakon što je objavljeno da je uhapšen. Poslije strijeljanja nekoliko muškaraca, kako je navela, ženama i djeci naređeno je da uđu u obližnju kuću.

“Tražili su novac, zlato, šta je ko od nas imao. Dala sam vojniku 100 maraka, koji ih je vratio, ali je ponovo došao da uzme, rekavši da su ga drugi vojnici vidjeli da mi je vratio novac”, rekla je svjedokinja.

Svjedokinja je sutradan, kada su išli na razmjenu, vidjela tijela nekoliko ubijenih mještana, a u Trusini je ubijen i njen otac. “Od tog dana nemam mirnog sna, života.

Sve se okrenulo”, rekla je Delinac, koja je odustala od ranije odobrenih mjera zaštite identiteta i javno svjedočila. Suđenje će biti nastavljeno u petak, 29. juna, kada će biti saslušan novi svjedok Tužilaštva BiH, prenosi BIRN - Justice Report.