Sud BiH
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Srebrenici

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na suđenju za zločine u Srebrenici u Sudu BiH, tri svjedoka odbrane su ispričala da su 13. i 14. jula 1995. godine vidjeli optuženog Zorana Ilića u Bratuncu.

Nikola Petrović, Zoran Jovanović i Neđo Nikolić, bivši pripadnici Trećeg bataljona Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedoci odbrane optuženog Ilića, kazali su da su 13. i 14. jula 1995. u Bratuncu vidjeli kako je Ilić prisustvovao ispraćaju svog brata u vojsku.

“Otišao sam 13. jula na ispraćaj u kuću Jovice Ilića, Zoranovog oca. Tu sam vidio Zorana Ilića. S njim je bio i jedan nepoznat čovjek, za kojeg mi je Jovica kazao da je došao s Jahorine u Zoranovoj pratnji, kako Zoran ne bi pobjegao”, rekao je Nikolić, dodavši da mu je poznato da je optuženi Ilić tokom rata pobjegao u Srbiju.

Iliću se sudi zajedno s Draganom Neškovićem po optužnici koja ih tereti da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni.

Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, a Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili.

Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Prema optužnici, Nešković i Ilić bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Svjedok Petrović je kazao da je 14. jula 1995. bio na autobuskoj stanici u Bratuncu kada je brat optuženog Ilića otišao u vojsku, te da je tu vidio Ilića.

Svjedoci su kazali da su nekoliko dana nakon ispraćaja otišli na područje Sandića u pretres terena, te da su u toj akciji učestvovali i “dezerteri s Jahorine”. “Imali smo zadatak da 17. jula odemo do Sandića u šumu i, ukoliko nekoga zarobimo, da ga svedemo na put”, rekao je svjedok Jovanović, dodavši kako u Sandićima nije vidio optuženog Ilića.

Tužilac Erik Larson pitao je svjedoke Jovanovića i Nikolića da li se sjećaju datuma kada su mobilizirani u vojsku, pošto se “dobro sjećaju datuma ispraćaja Ilićevog brata”.

Svjedok Jovanović je kazao da je on mobiliziran 15. maja 1992., a Nikolić 1993. godine, nakon čega je tužilac prezentirao podatke iz baze Ministarstva za boračka pitanja RS-a u kojima su navedeni drugi datumi mobilizacije svjedoka Jovanovića i Nikolića.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. mart ove godine, kada će biti saslušana još tri svjedoka odbrane Ilića, prenosi BIRN - Justice Report.